24. 11. 2010

Wooky - česká čtečka e-knih

Tak konečně Samsung pro svůj tablet Galaxy Tab (a asi nejen pro něj) zpřístupnil českou čtečku knih Wooky. Nejedná se o univerzální čtečku, ale speciální čtečku, kterou vyvinula slovenská společnost, jenž provozuje e-shop rajknih.sk a rajknih.cz specializovaný na prodej e-knih. Čtečka je s tímto obchodem propojena a umožňuje v e-shopu nakupovat a stahovat tituly přístupné zdarma. Podívejme se nejprve na samotnou čtečku a potom i na e-shop.

Čtečka knih

Čtečka v současné době existuje pro operační systémy Windows (PC a Mobile) a Android, časem by měla být k dispozici i pro iOS a umožnit tak čtení knih na zařízeních Apple, jako je iPhone nebo iPad. Já mám zkušenosti se čtečkou pro Android a to na poměrně luxusním 7" tabletu Galaxy Tab. Popisovat a hodnotit budu tuto verzi. Podívejte se na její zmenšený screenshot.



Čtečka je velmi jednoduchá. Má 4 sekce pojmenované "Čtu", "Knihovna", "Obchod" a "Nastavení". Nejzajímavější je samozřejmě sekce "Čtu", ale ta je po prvním spuštění a zaregistrování se do obchodu prázdná. Proto nejprve musíme zamířit do Obchodu.

Obchod je webový prohlížeč v kterém jsou zobrazeny webové stránky rajknih.cz. Zde si můžeme objednat buď knihu nebo ukázku z knihy. Komerční tituly je nutno ještě zaplatit přes SMS, tedy poměrně velmi jednoduše. Tím v obchodě končíme.

Nyní můžeme přejít do sekce "Knihovna". V ní je seznam všech objednaných a zaplacených knih a ukázek. Knihovna slouží ke stažení knihy do čtečky knih. Můžete tak mít objednáno několik set titulů zdarma, ale ve čtečce (tabletu) mít staženy jen ty, které vás momentálně zajímají a v případě změny čtečky si zakoupené tituly znovu stáhnout už bez placení.

Stažené knihy se objevují v seznamu v sekci "Čtu". U každé knihy se ukazuje, kolik toho z ní máte přečteno. Nefunguje to spolehlivě a u krátkých povídek to vypadá, že zbývá přečíst ještě malý kousek i když už je mám celé přečtené.

Ze seznamu "Čtu" už lze zobrazit samotnou knihu ke čtení. Co jsem vypozoroval, tak čtečka umí zobrazovat obrázky a písmo různou velikostí. Jiné formátování textu jsem neviděl. Globálně lze nastavit jedno ze tří barevných schémat (černá/bílá, bílá/černá a sépie) a velikost písma z pěti možností. Co se týče struktury textu, tak čtečka umí rozlišovat kapitoly a podle nich navigovat. Také umožňuje vkládat záložky. Nedovedu říct, jestli to jsou všechny možnosti čtečky, nebo podporuje ještě jiné věci (třeba tabulky, odrážky, odkazy a podobně), ale nic jiného jsem neviděl použité.

Zdá se tedy, že čtečka je jednoduchá, ale to podstatné umí a je dobře použitelná. Bohužel má i nějaké nasírací nedostatky.

Hlavní nasírací nedostatek je, že když se během čtení přepnu pomocí MutliTask Manageru na jinou aplikaci, tak se čtení knihy zavře, čtečka sice zůstane spuštěna, ale člověk musí znovu nalézt knihu a spustit čtení.

Také se příliš nepočítá s tím, že  by měl uživatel staženo mnoho knih. Po jakékoli operaci v seznamu knih se skáče na první knihu v seznamu, což nevadí, dokud seznam knih není delší než obrazovka. Potom to začíná zlobit a čím je seznam delší, tím je to otravnější.

Další nepříjemná věc je, že si čtečka nepamatuje nastavení. Výchozí nastavení je třídit seznam knih podle názvu. Mně vyhovuje třídění podle autorů, ale musím to pořád zapínat. Dokonce i jen při přepnutí na jinou aplikaci a zase zpátky na čtečku.

Při čtení knihy jsem postrádal ukazatel, kde v knize se nacházím. Jestli jsem na začátku, uprostřed nebo na konci knihy. Z diskuze pod článkem jsem se dozvěděl, že stačí ťuknout na text a dočasně se objeví. Při té příležitosti jsem také zjistil, že se nemusí lisovat tažením prstu, ale stačí ťuknout na text u levého nebo pravého okraje.

Dobré by také bylo, kdyby čtečka umožňovala plynulé posouvání textu, umožňuje jen posun po stránkách, ale to už není tak zásadní požadavek.

Obchod s knihami

Na obchod se můžete podívat sami, jeho adresa je rajknih.cz, takže k nabídce toho nemusím moc říkat. Zatím je to slabota, ale snad se to časem zlepší. Co se týče nabídky titulů zdarma, tak ta je docela dobrá, pokud Vám není proti srsti si přečíst klasické autory typu Karel Čapek, Francz Kafka, Jan Neruda nebo Jaroslav Hašek. Já jsem je začal číst se zájmem a třeba Čapkova zpověď "Proč nejsem komunistou" je velmi zajímavá a aktuální i v dnešní době. Opravdu doporučuji k přečtení.

Komerční nabídka mě prakticky vůbec neoslovila, ale to je dáno tím, že mě zajímá především žánr sci-fi a fantasy a ta je v tomto obchodě nulová.  Zatím. Psal jsem společnosti dotaz ohledně rozšíření nabídky a dostalo se mi této odpovědi:

Dobry den,

kategoriu venovanu fantasy a scifi urcite mame v plane. Jedname s viacerymi nakladateli v Cesku aj na Slovensku tak, aby ste si mohli taketo knihy z nasej ponuky precitat co najskor. Vsetko zavisi od priebehu jednani, urcite dame vediet na stranke, ked tieto knihy v nabidke pribudnu.

S pozdravom
Livia Palasthyova
Rajknih.cz / Rajknih.sk
Tak uvidíme. Já jsem tedy k ochotě českých nakladatelství vydávat knihy v elektronické podobě poněkud skeptický, ale velmi by mě to potěšilo. Poslední dobou už moc knih nekupuji především z důvodu, že je už nemám kam dávat. Elektronickou distribucí na mě knihkupci vydělají víc peněz. Ale chápu jejich obavy před piráty.

Co se týče kvality elektronických knih, tak bych řekl vynikající, kdybych neviděl Hovory s T.G.Masarykem od Karla Čapka. Tam je to OCR (digitalizace) hodně, ale opravdu hodně odfláknuté a v textu je velká spousta chyb. Doufejme že je to ojedinělá výjimka.

Uživatelské rozhraní obchodu není moc dobré. Zobrazuje se maximálně pět knih, takže se pořád musí listovat a třeba seznam knih zdarma má 75 stran, přičemž si ho musí člověk odlistovat, nemůže skočit rovnou někam doprostřed, protože se ukazuje seznam prvních deseti stran, pak tři tečky a pak až poslední stranu. Čísla jsou malá a špatně se na ně prstem strefuje, není to přizpůsobeno dotekovému ovládání. Alespoň ty šipky další a předchozí mohly být trochu větší.Normálně malé odkazy ve webovém prohlížeči řeším zvětšením textu, ale bohužel webový prohlížeč ve čtečce tohle neumí.

Chtělo by to také pořádný filtr na vyhledávání knih a to s parametry žánr, autor, název, cena, a jazyk, protože je tam spousta slovenských knih o které nemám zájem a jenom mi překáží.

Závěr

Můj závěr je vcelku pozitivní. Konečně se snad do Čech dostává to, na co čekám už řadu let, e-knihy. Se čtečkou jsem spokojený i když doufám, že časem někdo zmíněné nasíraci vlastnosti odstraní. S knižní nabídkou jsem spokojen už méně. Ale než dočtu ty Čapky a Hašky, tak má Rajknih.cz chvíli času na rozšíření nabídky o zajímavější žánry a tituly. Byla by velká škoda, kdyby ne. Kdyby neuspěl u nakladatelství, tak by mohl alespoň zlanařit české autory sci-fi a fantasy jako je Šlechta, Žamboch nebo Neff. Myslím, že někteří by do toho klidně šli.

3 komentáře:

  1. Ten ukazatel stavu funguje - mně stačí na mém androidu (HTC Wildfire) klepnout na čtený text a dole se objeví "šoupátko" s ukázkou, kde v textu jsem

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, děkujeme za recenzi, rád bych jen upravil na pravou míru některá fakta.

    K dispozici je nyní čtečka pro Android, Windows Mobile, Windows PC a pro iPhone či iPad bude k dispozici za pár dní, jakmile Apple dokončí svůj certifikační proces.

    Dále k té Vaší "nasírací" chybě, prosím zkuste si stáhnout aktuální verzi třeba z Android marketu nebo ze Samsung Apps, protože já tuto apliakci testuji na svém Galaxy Tab a aplikace si pamatuje poslední místo v knize a jakmile se znovu otevře, otevře se na posledním místě, kde skončila.

    Navíc když se dotknete při čtení knihy spodního okraje disleje dvojdotekem, tak je Vám k dispozici rychloposuv s ukazatelem, kde se v knize nacházíte.

    Čtečka dokonce umožňuje dokonce také ten automatický posun, tedy autoscroll neboli automatické řádkování, přes menu se to aktivuje, rychlost se ovládá podobně jako rychloposun, jen o kousek výše na displeji, zapíná se dotekem na libovolném okraji displeje a vypíná stiskem uprostřed.

    Brzy budou na portálu rajknih.cz dostupná kvalitní instruktážní videa k tomuto.

    Poslední připomínka, projekt Rájknih.cz a Rájknih.sk je společný projekt české firmy MobilBonus s.r.o. a slovenské MBE s.r.o. což jsou dceřiné a majetkově propojené organizace.

    S pozdravem

    Aleš Vítek
    obchodní ředitel
    MobilBonus s.r.o.
    ales.vitek@mobilbonus.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za připomínky, zapracuji je do textu. O vyvolání navigační lišty jsem vskutku nevěděl. Uvítal bych radši, kdyby v úpornějším provedení byla vidět stále, ale i tak je to velký přínos.

    OdpovědětVymazat