6. 11. 2010

Samsung Galaxy Tab - očekávání

Osobní zpověď

Dovolte mi prosím nejdřív takovou osobní zpověď, než se vrhnu na technické údaje. Tak jsem o sobě zjistil, že jsem slaboch. Chtěl jsem Galaxy Tab od chvíle, co jsem se o něm dozvěděl, jediné co mě odrazovalo bylo, že ještě nebyl na trhu a že není jasné, zda Samsung udělá update firmware na Android 3.0 až bude k dispozici. A proto jsem si řekl, že počkám, nekoupím ho hned, ale až někdy na Vánoce nebo po Vánocích, to už by v tom mohlo být jasno. Upgrade na Android 3.0 bych normálně považoval za samozřejmost, ale protože Samsung má u svých telefonů problém i s upgrade z Andoida 2.1 na 2.2, tak je na místě obezřetnost. Galaxy Tab se před pár dny objevil na českém trhu a já to prostě nevydržel a objednal si ho. Holt to přežiji i kdyby ten upgrade na Android 3.0 nebyl. Ale podle tohoto článku [1] Samsung přislíbil aktualizaci na novou verzi Androidu. [zdroj obrázku]

Kdyby snad někdo tápal v paměti, co to ten Samsung Galaxy Tab má být, tak se jedná o zařízení na pomezí mobilního telefonu a tabletu. Telefon to není, na to je to příliš velké zařízení, ale je vybaven slotem pro SIM kartu a telefonovat umožňuje i když prakticky jen přes handsfree. Takže je lepší se na něj dívat jako na miniaturní 7" tablet, který umožňuje i telefonování. Očekává se, že to bude první vážná konkurence iPadu, který dnes konkurenci prakticky nemá. Minimálně v jedné vlastnosti Galaxy Tab zaručeně překonává iPad a to v ceně. Ano je ještě dražší než nechutně drahý iPad.


Ale jinak bych Galaxy Tab s iPadem moc porovnávat nechtěl, protože iPad jsem viděl jen z rychlíku (má ho můj bratr a ukazoval mi ho, trochu) a protože si myslím, že každé to zařízení je zaměřené na uživatele s jinými potřebami. Mně osobně například iPad vůbec nezaujal, nemám o něj zájem, protože mi nevyhovuje svými parametry a vlastnostmi. Na Galaxy Tab se naopak doslova třesu, jak už jsem uvedl.

Klíčová vlastnost je pro mě mobilní internet. Chci plnohodnotný prohlížeč a co největší displej s tím, že zařízení se musí dát pohodlně držet jednou rukou. Já v podstatě hledám přerostlý chytrý mobil a právě to Galaxy Tab je. Telefonuji minimálně a jsem ochoten smířit se s nutností mít handsfree, protože nechci živit další SIM a nosit spolu se tabletem ještě mobil. Dosud jsem používal internet tablet N810 od Nokie, ale ten je už dnes poněkud nepoužitelný na moderní web a musel jsem s ním nosit ještě mobil. Poslední dobou jsem radši dával přednost brouzdání na internetu přes mobil Nokia E51 protože na N810 jsem už neměl nervy a s E51 také není o co stát. Chvíli jsem uvažoval o N900, což je nový model N810 sloučený s mobilem, ale nevyhovuje mi výrazné zmenšení přístroje ani přístup Nokie, která se k N770 tak N810 chová macešsky a během roku dvou se z obou zařízení stal zbytečný brak. Doufám že Samsung poskytne svým vlajkovým zařízením poněkud lepší podporu.

Všechno ostatní, co Galaxy Tab umí navíc je už jen příjemný bonus a vůbec mi nebude vadit, pokud to nebude dokonale fungovat, což asi bude případ obchody s hudbou a filmy v česku (Media Hub a Music Hub), hlasové ovládání (i když teoreticky android podporuje i české) a osobně nevěřím ani v nějak výrazný úspěch elektronických knih.

Podívejte se na ukázku z výstavy, kterou natočila mobilmánia.cz


Technické údaje ve zkratce
  • rozměry: 19 × 12 cm, tloušťka 1,2 cm, hmotnost: 380 g
  • konstrukce: plast, čelní panel je skleněný
  • paměť: 512 MB ram, 16 GB interní flash, moznost až 32 GB microSDHC
  • procesor: ARM Cortex A8 1GHz + graf. koprocesorPowerVE SGX540
  • displej: 7", 1024 × 600 px, vícedotekový, kapacitní, TFT s LED podsvícením, 169 dpi
  • komunikace SIM: GMS, UMTS, GPRS, EDGE (class 12), HSUPA, HSDPA
  • komunikace bezdrát: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS
  • komunikace drát: HDMI, USB 2.0 (mass storage)
  • konektory: 30 pin Samsung, 3,5 mm jack, microSDHC, SIM
  • foto/1. kamera: 3,15MPx 2048 × 1536 px fotky, 720 × 480 px video
  • 2. kamera: 1,3MPx (přední pro videohovory)
  • video: zvládá přehrávat FullHD, kodeky: DivX, XVid, MPEG4, H.263, H.264
  • hudba: MP3, OGG, FLAC, WMA, AAC, AC3
  • čidla: gyroskop, akcelerometr, kompas, světelný senzor
  • napájení: přes datový USB kabel, nabíječka s USB zásuvkou
  • další vlastnosti: obousměrné DLNA, TV out, eBook, ThinkFree Office, digitální rámeček, rozpoznávání řeči
  • operační systém: Android 2.
  • služby: Android Market, Samsung Apps, Readers Hub, Media Hub, Music Hub, Social Hub. Ne všechny * Hub budou na všech trzích, v Česku je zatím potvrzen pouze Readers Hub, což je repozitář elektronických novin, časopisů a knih, placených i free. Jak bohatý bude obsah můžeme jenom hádat.

Nevýhody:
  • Nemá standardní USB konektor, je nutné používat speciální datový kabel pro 30 pin Samsung konektor.
  • Nelze snadno vyměnit baterii.
Cena:
Cena se pohybuje kolem 18 500 Kč, ale dá se sehnat se solidní mírou jistoty i  levněji, například zde: http://www.mobilveci.cz/samsung-galaxy-tab/ za 17980 Kč a s dopravou zdarma.


Android 2.2

Android je operační systém od Google, který je určen především pro chytré mobilní telefony. Jedná se o otevřenou platformu založenou na jádře Linux, která na rozdíl od hlavních konkurentů podporuje mutitasking, tedy možnost mít spuštěno více programů současně. Platforma pro aplikace byla zvolena Java.

Verze 2.2 je k dispozici od května 2010 a přinesla velké a významné rozdíly oproti verzi 2.1. Především se jedná o ohromné zvýšení rychlosti. Té bylo dosaženo novým JIT kompilerem aplikací Dalvik, který aplikace zrychluje 2 až 5 krát. Dále byl webový prohlížeč vybaven novým JavaScriptovým engine V8, který je rovněž minimálně 2 krát rychlejší, čímž se zrychluje prohlížení webu, zvláště pak webových aplikací typu Gmail nebo Google Reader.

U webového prohlížeče zůstaneme a doplníme, že HTML engine je založen na jádru Webkit (stejně jako např. Chrome nebo Safari známé z PC) a podporuje standard HTML5. Prohlížeč má navíc integrovanou podporu Flash 10.1 a Adobe Air. Z tohoto výčtu je zřejmé, že prohlížení webu na tabletu bude plnohodnotné a navíc pěkně svižné. Google se chlubí, že web prohlížeč v Andoidu 2.2 je nejrychlejší mobilní prohlížeč na světě a dokládá to různými testy.

Další zajímavou vlastností Androidu 2.2 je WiFi hotspot, který umožní sdílet připojení tabletu k internetu s ostatními zařízeními přes WiFi. To může být třeba netbook, další tablet nebo chytrý telefon. Pro mě je to užitečná vychytávka, protože má partnerka nemá datový tarif a když jsme na cestách a chce něco na internetu, tak mi pořád bere moje hračky. S Galaxy Tabem a WiFi hotspotem budeme moci být online oba současně.

Sdílení internetu Android umožňuje i přes USB kabel (USB tethering), ale osobně pro to nevidím praktické využití.

Novinkou Androidu 2.2 je možnost instalovat aplikace na SD kartu (aplikace to musí podporovat, což nemusí být u starých neaktualizovaných aplikací) a možnost automatické aktualizace aplikací. V souvislosti s tím je nutno zmínit existenci Android Marketu, což je repozitář aplikací pro Android. K dispozici jsou jak aplikace placené, tak free. K dispozici je přes 50 000 aplikací.

Z dalších vlastností, které mohou někomu přijít užitečné je například podpora Microsoft Exchange.

Provedení

Galaxy Tab má pravděpodobně největší možnou velikost, aby se dal ještě držet v jedné ruce. Názorně je to vidět na obrázku.

zdroj



Při porovnání s jinými zařízeními je to něco mezi mobilem a tabletem iPad. Na obrázku je velikost tabletu názorně vidět. Galaxy Tab je uprostřed, nad ním je mobilní telefon a pod ním iPad.

zdroj

Přední strana je skleněná a obsahuje údajně kvalitní displej. Jedná se o TFT LCD s LED podsvícením a uhlopříčkou 7". Nad LCD je 1,3 MPix kamera a světelný senzor. Pod LCD jsou čtyři klasická Androidí tlačítka v senzorickém (tedy nikoli mechanickém) provedení. Nemám k senzorickým tlačítkům příliš důvěru, tak jen doufám, že s nimi nebudou problémy. Tyto tlačítka jsou:

Menu: vyvolává kontextové menu aplikace.


Domů: krátkým stiskem zobrazí základní obrazovku, dlouhým spustí správce spuštěných programů.
Zpět: návrat o krok zpět.
Hledat: spustí vyhledávání v rámci aktivní aplikace.

Další tlačítka má Galaxy Tab na pravém boku a to tlačítko pro vypnutí/zapnutí tabletu a pro ovládání hlasitosti.

Na pravém boku se dále ještě nachází sloty pro SIM a microSD kartu.

Z druhé strany na levém boku je pouze mikrofon.

Ze spoda je univerzální 30 pinový konektor a po stranách dvě škvíry od dvou reproduktorů.

Nahoře je pouze zdířka pro 3,5 mm audio konektor.

klikni pro větší obrázek


Možnosti využití Galaxy Tab

Internet

Hlavní využití Galaxy Tabu vidím jako internetové zařízení. Web, email, sociální sítě a další služby jsou pohodlně dostupné. Připojení k internetu přes WiFi, 3G nebo 2G sítě znamená, že se připojíme prakticky kdekoli. Společnost O2 se chlubí 98% pokrytím obyvatelstava připojením EDGE, které je dostačující.

Mobilní telefon

Myslím že i jako telefon toto přerostlé zařízení obstojí, jen je potřeba se smířit s nutností používat hnadsfree. Když uvážíme, že mobilní telefony vydávají docela silné záření, které se nedoporučuje přikládat přímo k hlavě, možná nakonec budeme vděční za to, že budeme přinuceni používat šetrnější handsfree. Oceníme jistě, že čtení a psaní SMS bude naopak mnohem pohodlnější. A také může Galaxy Tab fungovat jako dobrý videotelefon. S rozšiřující 3G sítí (O2 hlásí 40% pokrytí obyvatelstva) se to může velmi brzy stát žádanou funkcí. Dnes je to u nás pro většinu lidí ještě spíše scifi.

Fotoaparát a kamera

Používat tablet jako fotoaparát nebo kameru nevidím příliš nadějně. Co jsem viděl ukázky na internetu tak kvalita obého je mizerná. A vzhledem k rozměrům předpokládám i nepraktické ovládání. Takže spíše nouzovka. Škoda.

Mobilní video přehravač

Přehrávání videa je naopak velmi silná stránka Galaxy Tabu, ať se na něj podíváme z jakého chceme úhlu. Má tak vysoký výkon, že dokáže přehrávat i FullHD video. Není tedy nutné provádět otravnou konverzi videa pro mobilní zařízení, na což je většina lidí líná, protože je to nepohodlné a zdlouhavé. I podpora kodeků je vynikající, podporovány jsou všechny běžné formáty. Vnitřní kapacita paměti je 16 GB, to už nějaký ten film snese a je také možné je skladovat na paměťové kartě, která může mít až 32 GB. Protože Galaxy Tab podporuje obousměrné DLNA, lze přehrávat na tabletu video uložené jinde (třeba na síťovém disku, který by měl být v moderní domácnosti samozřejmostí) tak i jinde přehrávat video uložené na tabletu. Třeba videa, která na něm natočíme. A aby to nebylo málo, tak po dokoupení příslušenství lze ke Galaxy Tabu připojit i televizor nebo LCD monitor a to buď přes HDMI nebo kompozitní výstup. Na některých trzích pak bude dostupná služba Media Hub, což bude v podstatě internetový obchod s filmy. My jsme na to asi bohužel malá země.

Digitální fotorámeček

Když jde na tabletu přehrávat video, není důvod proč by na něm neměly jít i přehrávat fotky. Jistě to nebude používáno jako hlavní funkce, ale proč ho takto nevyužít při odložení do kolébky, když je přístroj vybaven vhodnou aplikací. Snad jedině z důvodu šetření displeje. Ale minimálně se bude hodit jako foto album. Proč tahat k babičce tlustý svazek papírových fotografií, když jí je můžeme předvést na tabletu, který máme stále při sobě, že?

Mobilní hudební přehravač

I v tomto směru je tablet dobře vybaven. Ale protože mnozí lidé po mobilním hudebním přehrávači chtějí, aby byl malý a lehký, tak ne každému ho bude tablet jako mobilní hudební přehrávač vyhovovat. Výborná je podpora různých hudebních formátů včetně často opomíjených OGG a FLAC, což je pro mě potěšující, protože já si svou sbírku CD digitalizoval právě do OGG a málokterý přehravač se k tomu zná.Potěší i standardní audio výstup v podobě 3,5 mm jacku, který umožní připojit libovolná sluchátka. Jsem opravdu rád, že to Galaxy Tab neřeší přes redukci z univerzálního konektoru, jako to dělá u USB a HDMI. I pro hudbu poskytuje  Samsung službu a to Music Hub. Uvidíme, zda bude vůbec dostupná na našem trhu.

Čtečka digitalizovaných knih, novin a časopisů

Používat tablet jako čtečku knih, časopisů a novin se přímo nabízí. Výhodou jsou rozměry a váha zařízení. Někdo by dal možná přednost e-papíru před LCD displejem, ale já mám s čtením z malých LCD s vysokým rozlišením dobré zkušenosti, třeba s tablety N770 a N810. LCD je sice hůř vidět na slunci, ale jde to a naopak je výhodou možnost čtení ve tmě. Já hodně čtu cestou autobusem a to ve studenější polovině roku po tmě. I v tomto ohledu nabízí Samsung příslušnou službu a to Readers Hub. Ta už je potvrzena i v Česku, takže jsem zvědav na nabídku, protože není tajemstvím, že čeští vydavatelé se elektronické distribuci knih brání zuby nehty.

Navigace

Vzhledem k tomu, že Galaxy Tab je vybaven přijímačem GPS a používá Android, je pro něj k dispozici několik navigačních aplikací. Otázkou je, jak na tomto nadstandardně velkém zařízení budou fungovat, to jest jestli dokáží využít celý displej a nebo ne. Stručný přehled navigací pro chytrý telefon Samsung Galaxy S je uveden v článku [2]. Mezi příslušenstvím které lze ke galaxy Tabu dokoupit je i držák do auta.

Herní konzole

Samsung Galaxy Tab by mohl posloužit i jako herní konzole. Úspěch v tomto směru zaznamenal Apple se svým iPhone, který se stal vážnou konkurencí tradičním mobilním herním konzolím od Nintenda a Sony. K dispozici jsou jak nativní hry pro Android, tak emulátory starších herních konzolí. Vzhledem k absenci hardwarového ovládání budou emulátory spíš záležitostí pro nostalgické fajnšmekry. U nativních her bude možná problém, že jejich vývojáři nepočítali s tak velkým rozlišením displeje, které Galaxy Tab nabízí. Například Gameloft zaujal vcelku vstřícný postoj a připravil HD verze některých svých her. Píše se o tom v článku: [3]. Uvidíme, jak to tedy dopadne. Bude hodně záležet na samotných uživatelích Galaxy Tabu, co a jak moc budou kupovat.

Příslušenství

K tabletu bylo oznámena i spousta příslušenství. Následuje výběr zajímavých kousků.[zdroj obrázků]

Klávesnice s kolébkou
TV kabel
Výstup je standardní kompozitní signál, který nepodporuje HD obraz, plus levý a pravý kanál audio.
Kolébka s HDMI výstupem
Dnes asi jediná cesta, jak z tabletu dostat HDMI signál. Krom toho má i 3,5 mm stereo Audio Line-out.

---


Zajímavosti

V článku [4] je provedena pitva Galaxy Tabu s uvedeným seznamem součástek a jejich cenou, která celkově vychází na 215 dolarů, což nejsou ani 4000 Kč. Samozřejmě v tom nejsou započteny náklady na vývoj zařízení, software, patenty, certifikace, lokalizace, reklamu, distribuci, záruky, DPH a další. Docela by mě zajímal zisk z jednoho zařízení, když prodejní cena je kolem 18 000 Kč. Náklady na výrobu tabletu iPad s 16GB a 3G se odhadují 265 dolarů.

Odkazy

[1] http://veryrite.com/2010/11/03/samsung-galaxy-tab-to-get-android-gingerbread-2-3-honeycomb-3-0-upgrades/
[2] http://mobilizujeme.cz/clanky/srovnani-navigaci-pro-samsung-galaxy-s-recenze/
[3] http://nexus404.com/Blog/2010/11/08/gameloft-announces-seven-samsung-galaxy-tab-formatted-games-samsung-galaxy-tab-to-get-dungeon-hunter-hd-gangstar-west-coast-hustle-hd-more-courtesy-of-gameloft/
[4] http://www.isuppli.com/Teardowns-Manufacturing-and-Pricing/News/Pages/Samsung-Galaxy-Tab-Carries-$205-Bill-of-Materials-iSuppli-Teardown-Reveals.aspx

1 komentář:

  1. tak tenhle telefon se fakt povedel už toho zvláda odost víc než předtím ten bysem bral taky...

    OdpovědětVymazat