14. 11. 2010

Řešení problémů Galaxy Tab

Když si přečtete můj předchozí článek o Samsung Galaxy Tab, zjistíte, že s ním nejsem tak docela spokojený. Většina mé nespokojenosti ale vychází ze softwarových vlastností tabletu a tudíž je možno je alespoň teoreticky řešit. A někdy i prakticky. O praktickém řešení dříve nastíněných problémů se chci podělit zde.


Webový prohlížeč zpomaluje flash

Tento problém je řešitelný velmi snadno. Stačí vlézt do nastavení prohlížeče a volbu "Povolit moduly plug-in" nastavit na "Na vyžádání". Pak se to chová přesně stejně jako Flas Block ve Firefoxu, po čemž jsem přesně volal. Skvělá práce.

Webový prohlížeč nestahuje některé soubory

Nevyřešeno (ale nezkoušel jsem zatím v tomto ohledu Dolphin Browser HD).

Webový prohlížeč zobrazuje aplikace v mobilním režimu

Vyřešeno instalací webového prohlížeče Dolphin Browser HD, v kterém je nutno
(možno) nastavit "User agent" na "Desktop".

Mizerná správa běžících aplikací

Problém s absencí něčeho jako je taskbar windows, který umoňuje snadný přehled které aplikace běží, snadno se mezi nimi přepínat nebo je ukončit řeší aplikace MultiTask Manager, která je free v Android Marketu. Její vzhled po instalaci je dost nevábný,, ale neděste se, má překvapivě mnoho možností nastavení. Kdyby chtěl autor poradit, jak ji ještě vylepšit, doporučil bych mu přidat nastavení pořadí skupin a možnost vypnutí rozplývajících se okrajů. To jsou ale jen kosmetické detaily. 

MultiTask Manager funguje prakticky jako taskbar, který se vyvolává stisknutím tlačítka Home. Po jeho stisknutí se objeví seznam běžících aplikací v taskbaru (co se objeví i v čem se to objeví lze konfigurovat). Stačí ťuknout na ikonku aplikace a přepneme se na tuto aplikaci. Nebo ikonku aplikace stiskneme na delší dobu a objeví se potvrzovací dialog, zda aplikaci ukončit. Opět, skvělá práce, přesně po tomhle jsem volal.

Neergonomická česká klávesnice

Po zapnutí T9 se doplňuje česká diakritika. Ale není to úplně spolehlivé, slovník nezná všechna česká slova (hlavně různé tvar mu dělají potíže) a jejich doplňování do slovníku zdržuje. Takže je to řešení jen na půl.

Zkoumal jsem dvě náhradní klávesnice, AnySoftKeyboard a Smart Keyboard Trial. První je free a druhá je placená (trial verze otravuje oznamovacim dialogem, který nejde rychle odkliknout, ale jinak by měla být plnohodnotná plné verzi). Obě klávesnice podporují český layout a přidávají ještě jednu řadu s českými klávesmai. AnySoftKeyboard je tařka dokonalá, má hodně nastavení a funguje dobře a rychle, líbí s mi. Má ale bohužel jeden vážný nedostatek. Česká řada kláves se zobrazuje jen v režimu na výšku. V režimu na šířku nikoli. Protože web se dá rozumě prohlížet jen na šířku, je to poněkud blbý. Do diskuzních fór se dá sice psát i bez diakritiky, ale třeba sem na blog už by to bylo blbý. U Smart Keyboard Trial mám zase ten problém, že se mi při zobrazení snaží vycentrovat pole do kterého se zadává text. Když je ale pole pro text vetší než volný prostor nad klávesnicí (je ho málo, takže skoro vždycky), tak to vede k tomu, že místo kam píšu se schová za roh a píšu na slepo.

Taže uspokojivé řešení jsem stále nenašel.

Nelze nastavit pozadí jako barevnou plochu

Nevyřešeno.

Na pozadí nelze dobře nastavit vlastní obrázek

Nevyřešeno

1 komentář:

  1. Ahoj. Jednu poznámku k pozadí. Vygůglil jsem, že minimální rozlišení pro pozadí pro tento tablet je 960*854 bodů. Pokud takový obrázek uložíš do zařízení a otevřeš POP prohlížečem obrázků a z menu vybereš Set wallpaper, nabídne Ti nesmyslně malé okénko. To musíš "vytahat za uši" přes celý obrázek a když to uložíš, bude obrázek v perfektní kvalitě. Petr

    OdpovědětVymazat