3. 10. 2010

Sports Champions (move)

Sport Champions je hra pro PlayStation 3, kterou nelze hrát bez PlayStation Move. PlayStation Move je nový pohybový ovladač, o kterém píšu na tomto blogu například v článcích Move a 3D nebo první dojmy z Move. Tato hra se dá považovat za hlavní launch titul při uvedení Move na trh. Podle mého by se měla dodávat jako součást balení Starter Pack. Bohužel se nedodává a tak jsem nejprve zkoušel demo hry Sports Champions, které mě nalákalo ke koupi plné hry. A musím říct, že těch osmi stovek vůbec nelituji. Demo je totiž jen slabý odvar toho, co najdete v plné hře.


Pro majitele Move by to měla být povinnost. A stejně tak by asi měla být povinnost mít dva pohybové ovladače, já už si druhý objednal. Ve hře si sice vystačíte s jedním, ale v  řadě sportů využijete dva a především, tohle si určitě rádi zahrajete ještě s někým v multiplayeru. Při hodu talířem se sice můžete střídat, ale při ping pongu nebo šermu to jinak než se dvěma ovladači nepůjde.

Ve hře je celkem 6 různých disciplín:

  • Stolní tenis
  • Létající talíř (oficiálně nazváno Golf s diskem)
  • Bocce (něco jako Pentaque)
  • Duel gladiátorů
  • Lukostřelba
  • Plážový volejbal
První trojice her se dá hrát pouze s jedním pohybovým ovladačem. Druhá trojice pak volně s jedním nebo se dvěma pohybovými ovladači.

V každé disciplíně můžete hrát tři mistrovství o bronzový, stříbrný a zlatý pohár, přičemž poháry musíte získávat postupně, nelze rovnou soutěžit o zlatý. Po vyhraném zlatém poháru se odemyká speciální soupeř navíc jako přídavné kolo zlatého mistrovství a po jeho poražení dále skrytý nejvyšší šampionát. Tento speciální soupeř se po své porážce objeví jako hratelná postava, za kterou můžete hrát

Kromě mistrovtství/šampionátu lze u každé disciplíny spostit tzv. volnou hru. Tu si můžete zahrát jak proti počítači, tak proti kamarádům. Nikoliv však po síti, ale u jedné konzole. Ve volné hře je možno volit si obtížnost a to i v případě hry s kamarády. Lze tak srovnat nevýhodu, že máte natrénováno a kamarádi ne.

Stolní tenis alias Ping Pong

Co je to stolní tenis zajisté není potřeba představovat. Provedení ve hře je celkem dobré i když není autentické, rozhodně se tolik nenaběháte do stran jako při skutečném stolním tenise. I když je to možná i díky tomu, že jsem nestál od kamery doporučovaných 2,5 metru, ale jen dva a mohlo mi to dělat "delší ruce". Také je trochu jednodušší se trefit na stůl než ve skutečnosti, ale na druhou stranu se poněkud obtížněji míří. Ale snad je to jen otázka cviku. Na rozdíl od dema je plná verze při nastavení nejvyšší obtížnosti i pěkně těžké, nedal jsem soupeři ani jeden míček.Závěr je takový, že to není špatný, ale ani nijak ohromující.

Létající talíř alias Golf s diskem

Sportovní disciplína založena na stejném principu jako golf, akorát místo odpálení míčku holí se hází létajícím talířem a místo jamky je cílem sloup s košem kousek nad zemí, do kterého je potřeba létající talíř dopravit. Vyhrává ten, kdo ho dopraví na nejmenší počet hodů. Při hodu je možno vybírat si ze třech talířů, každý s jiným doletem. Stejně jako u golfu se dbá na prostředí a hraje se v krásných parcích, v kterých jsou vzrostlé, a občas úmyslně překážející, stromy. Pokud si myslíte, že to je pěkný výmysl a ne sport, pak tato hra se skutečně hraje, viz článek na wikipedii.



Výhodou je, že tato disciplína se hraje pouze s jedním pohybovým ovladačem a můžete si až s čtyřmi přáteli zasoutěžit i tehdy, když máte pouze jeden ovladač, protože talířem se háže na střídačku. Vždy hází ten, kdo je od cíle nejdál. Ovládání je velmi jednoduché (trefit se už zas tak ne), takže tuto hru si zahrajete snadno i s lidmi, kteří jinak hry nehrají.

Celkově hru hodnotím velmi pozitivně a pokud chcete pohybový ovladač představit někomu, kdo v životě nic nehrál, třeba své tchýni, tak bych to zkusil právě s touto hrou. Hezká, jednoduchá a zábavná.

Bocce

Tato disciplína je podobná hře Pentaque. Máte dohromady jednu menší kuličku a pak pět větších koulí pro každou stranu. Cílem je do hracího pole hodit kuličku a pak k ní co nejblíže hodit ostatní koule. Kdo ji má na závěr nejblíž ke kuličce, ten vyhrál. Tato hra je o přesnosti a citu a fyzicky je nejméně náročná ze všech. Strany hrající proti sobě jsou dvě, ale v každé může být více hráčů. I tuto hru si můžete zahrát s kamarády jen za pomoci jednoho pohybového ovladače.

Podobně jako u létajícího talíře, i tuto hru si můžete zahrát proti sobě s kamarády i v případě, že máte jen jeden pohybový ovladač. Není tak zábavná jako létající talíř, ale bude to vhodná alternativa pro chvíle, kdy vás budou bolet ruce.

Duel Galdiátorů

Toto je poněkud kontroverzní sportovní disciplína. Její mnohem přesnější popis bude, když škrtneme to slovo sportovní. Sice v ní neteče žádná krev ani se neodsekávají údy, ale jinak je její provedení dost násilné, agresivní a nerealistické. Protivník po dobrém úderu může odletět až několik metrů, dokonce jednou, když jsem ho takto odpálkoval chlapíka z ringu, tak svým nárazem polámal tlusté kamenné sloupy kolosea. Blokováním soupeřových úderů se vám nabíjí energie, která vám po dobití umožní silné kombo a naopak, je vhodné vyhýbat se úderům do štítu soupeře, abyste nenabíjeli kombo jemu.



Touto kritikou nechci říct, že je to špatná hra, naopak, pro mě osobně je to asi to nejlepší, co Sports Champions nabízí. Už dlouho toužím si "reálně" zabojovat mečem a zde si mi to konečně plní a je to skutečně fajn zážitek a pořádný poctivý boj. Ale není to sport.

Fyzicky je to nejnáročnější disciplína a člověk se u ní zapotí a pěkně protáhne, podřep, sek, výskok, sek, nastavení štítu, sek, je to paráda. U této disciplíny jsem nejsilněji postrádal druhý pohybový ovladač. Právě pro ni jsem si ho objednal. Ovládat meč a štít jedním pohybovým ovladačem není ono, se dvěma ovladači je to lepší. Zvláště v pozdějších fázích šampionátu, kdy přituhne, soupeři se dobře kryjí a efektivně využívají chvíle, kdy se při nepodařeném výpadu odkryjete.

Systém hry je zápas dvou soupeřů v ringu. Cílem je buď vymlátit ze soupeře jeho zdraví  a nebo ho vyhodit z ringu. S trochou štěstí se soupeř dá vyhodit z ringu pár sekund po zahájení zápasu. Je to rychlé a efektivní a dobře hodnoceno. Soupeři se kryjí štítem a čím je větší obtížnost, tím kratší je časový prostor, kdy se odkryjí.

Ovládání je docela jednoduché. Jedním pohybovým ovladačem se ovládá meč, druhým štít. Útočit se dá i štítem, ale slouží k tomu především meč, který přesně kopíruje pohyby. Po útoku je postava chvíli neovladatelná, zbraň má nějakou setrvačnost, takže nelze bezhlavě mávat zbraní kolem sebe a útoky je potřeba dobře načasovat.

Pohyb se ovládá Move tlačítky na pohybových ovladačích, skok doleva nebo doprava příslušným tlačítkem, odskočení dozadu oběma tlačítky stisknutými najednou. Natáčení k soupeři a chůze dopředu se děje automaticky. Švihem obou ovladačů nad hlavu se provede skok dopředu s útokem shora. Soupeři předvádí pohyby, které neumím napodobit a nevím zda je vůbec možné je provést. Například sek z otočky, nebo výskok jako únikový manévr při nízkém vodorovném seku na nohy.


Výzbroj je štít a zbraň. Postavy mají odlišné zbraně. Různé meče, válečnou palici dvoubřitou sekeru a tak. Štít se v průběhu boje pod vykrytými údery soupeře poškozuje, ale na začátku každého zápasu dostanete automaticky nový. V průběhu šampionátu také získáte čas od času jako bonus novou zbraň. Ze získaných zbraní si pak můžete vybrat se kterou chcete bojovat. Já jsem třeba začínal se šavlí a později záskal katanu a další meče. Zatím mi není jasné, zda jde jen o kosmetický doplněk nebo zda to má i nějaký vliv na boj.

Lukostřelba

Lukostřelba mě mile překvapila. Očekával jsem nudné střílení do kruhového terče a místo toho se dočkal zábavného střílení do různých vtipných terčů. Rozhodně mě překvapilo lučištnické tic-tac-toe (něco jako piškvorky, ale jen v poli 3x3), kde kolečka a křížky tvoříte střelbou do políček. Nezáleží jen na přemýšlení, který terč otočit, ale i na rychlosti střelby, protože soupeři se ve střílení nestřídají, ale střílí jak nejrychleji mohou.

Stejně tak je zajímavá např. střelba do vozíků, kdy soupeři stojí proti sobě a snaží se střelbou vozík dostrkat až k soupeři.Musíte střílet nejen přesně (vozík dojede dál), ale i rychle. A navíc, čím je vozík dál od vás, tím je menší a tím je balistická křivka šípu zahnutější, prostě legrace.

Suma sumárum se povedlo stvořit vcelku zajímavou sportovní disciplínu, která je poněkud nudná proti umělé inteligenci, ale těším se, až si to zahraji proti někomu skutečnému.

Plážový volejbal

Plážový volejbal jsem zatím nehrál, takže vám k němu neřeknu vůbec nic.

zdroje: úvodní obrázek

Žádné komentáře:

Okomentovat