8. 10. 2010

PS3 Move versus Wii Remote

PS3 Move je nový pohybový ovladač pro konzoli PlayStation 3. Jeho konkurenci lze vidět ve dvou směrech. V konkurenčních pohybových ovladačích a v alternativních způsobech ovládání. Jeho největší konkurent je Wii Remote od Nintenda pro konzoli Wii a časem pravděpodobně Kinect od Microsoftu, který ale ještě není na trhu.

Wii Remote je úspěšný pohybový ovladač firmy Nintendo, která s ním přišla se svou novou konzolí na trh jako první a to s několikaletým náskokem, protože je tady od  prosince 2006. Díky tomu existuje pro Wii Remote spousta her. Nejen proto, že je na trhu dlouho, ale i proto, že je to hlavní ovladač, který má každý majitel Wii konzole.

V tomhle směru to má Move těžší, protože bude muset prorazit bludný kruh. Hrozí totiž, že vývojáři her nebudou dělat pro Move hry z důvodu, že ho má málo hráčů, a hráči si ho nebudou kupovat z důvodu, že je pro něj málo her.

Wii Remote je založen na obdobném principu jako Move, tedy se jedná ovladač držený v ruce, který je snímaný čidlem umístěným u televize. Samotný ovladač je vybaven snímači pohybu a s konzolí komunikuje bezdrátově.



Technologické provedení Wii Remote je ale rozdílné a podstatně horší co do kvality snímání pohybu. Za prvé je snímání pohybu velmi nepřesné. Za druhé  Wii nelokalizuje Wii Remote v prostoru, snímá se jen pohyb a je jedno kde ho uděláte, jestli nad hlavou, nebo u země.Proto se Wii Remote dá snadno oblbnout a hraní s ním není tak autentické.

Problém s nízkou přesností Nintendo vyřešilo v roce 2009 vytvořením Wii MotionPlus, což je něco jako přídavný snímač pohybu, které se připojuje k Wii Remote a snímání pohybu se tak zpřesní. Toto řešení má ale dvě ale. Za prvé to stále neřeší lokalizaci ovladače v prostoru a za druhé toto rozšíření není kompatibilní s hrami napsanými pro Wii Remote. Takže zde je ve stejné pozici jako Move, není pro něj mnoho her a nemá ho každý hráč.

U ovladače je důležitá i jeho ergonomie. Neměl jsem Wii Remote nikdy v ruce, ale podle jiných hráčů je na tom oblý a lehčí Move lépe než těžší hranatý Wii Remote.

Výhody Wii s Wii Remote oproti PS3 Move
  • nižší cena
  • velké množství her
  • většina her je dětinská (subjektivní)
Nevýhody Wii s Wii Remote oproti PS3 Move
  • výrazně horší snímání pohybu
  • absence lokalizace pohybu v prostoru
  • většina her je dětinská (subjektivní)
  • technologická zaostalost Wii
  • horší ergonomie ovladače
Výhody a nevýhody Wii Remote s Wii MotionPlus jsou obdobné, pouze si škrtněte horší snímání pohybu a velké množství her.

Žádné komentáře:

Okomentovat