7. 10. 2010

PS3 Move - technický pohled

PS3 Move je pohybový ovladač pro herní konzoli PS3, který Sony uvedlo na trh v září 2010. Není to první zkušenost Sony s pohybovým ovládáním, už gamepad Sixaxis a jeho nástupce Dualshock 3 v sobě měly pohybové senzory snímající např. naklonění gamepadu. Tyto ovladače se ale za pohybové nepovažují.

Za pohybové ovladače se považují ty ovladače, které kromě toho že snímají pohyb, tak také lokalizují svou pozici v prostoru. Move je odpověď na populární Wiimote firmy Nintendo pro jejich konzoli Wii, ale vyznačuje se pokročilejší technologií a lepší přesnosti snímání.


Základní ovladač

Pohybový ovladač Move se skládá z dvou částí. Samotného ovladače, který má tvar kolíku s bambulí a který se drží v ruce a z kamery která je umístěna u televize a snímá umístění pohybového ovladače v prostoru.

Bambule je světelná koule, která je o něco větší než ping pongový míček, je dutá, gumová a dá se snadno promáčknout podobně jako gumové pískající hračky. Svítící kouli snímá kamera, která posílá obraz přes USB do konzole v které se zpracovává obraz.

Díky svítící kouli je zpracování obrazu relativně jednoduché. Podle umístění koule v obrazu se snadno pozná zda je nahoře, dole vpravo nebo vlevo. Podle velikosti koule se pozná, jak daleko je od kamery. Protože koule umí měnit barvu, lze snadno rozlišit až čtyři pohybové ovladače na scéně. To se může teoreticky využít až pro čtyři hráče na scéně (pokud se navzájem nepomlátí), ale také jeden hráč může používat dva ovladače, v každé ruce jeden u her jako je box a podobně.

Kamera (resp. zpracování obrazu) ale nedokáže zjistit všechno. Například drobné pohyby, polohu nebo rotaci ovladače, dynamiku pohybu a podobně. Proto je ovladač obsahuje úctyhodnou sadou senzorů:
  • dvojice snímačů setrvačnosti
  • tříosý akcelerometr
  • tříosý snímač pro měření úhlové rychlosti
  • magnetometr, což je něco jako kompas, který pomáhá korigovat nepřesnost měření a zaokrouhlovací chyby předešlých snímačů, aby se časem nenasčítala velká odchylka
Pohybový ovladač je také vybaven vibrační funkcí, podobně jako gamepad DualShock 3, pro lepší zpětnou vazbu pro hráče a vylepšení atmosféry ze hraní. Lze tak např. snadno simulovat kontakt míčku a pálky, kterou pohybový ovladač může představovat.

A stejně jako DualShock 3 i pohybový ovladač Move komunikuje s konzolí bezdrátově. Obsahuje akumulátor a je potřeba čas od času ho dobít.

zdroj

zdroj

Doplňky

Téměř povinným doplňkem bude navigační ovladač, což ve své podstatě není nic jiného, než levá polovina gamepadu, která je ergonomicky přizpůsobena pro držení v jedné ruce. Údajně jde nahradit gamepadem, pokud vám nebude vadit, jak blbě se drží v jedné ruce.


zdroj

Velmi praktickým doplňkem je také nabíjecí stojánek, když si uvědomíme, že bezdrátové PS3 periferie se nabíjí z USB portu a PS3 Slim má jen dvě USB zásuvky a jedna z nich bude obsazena kamerou. A náruživý hráč může mít těch periferií  mnoho. Já mam třeba dva gamepady, dva pohybové ovladače a jeden navigační ovladač. To je příliš mnoho na jeden USB port.

zdroj

Ještě také existují různé nástavce, které mě osobně ale přijdou spíše infantilní. Možná se ale časem objeví nějaký, který bude mít praktický význam. Nechme se překvapit.

zdroj


Ukázky

Mrkněte na tohle video, které perfektně ukazuje schopnosti Move. Nemůžu si pomoci, ale jsem prostě nadšen. I přes výše uvedený technický popis bych si nemslel, že je něco takového možné. Třeba ty meče mu drží v rukou jako přikované, je to ohromující ukázka rychlosti a přesnosti Move.

Žádné komentáře:

Okomentovat