22. 10. 2010

Inteligentní DO Harmony One

Dálkové ovládání pro elektronické přístroje je jeden z velkých výdobytků pohodlného moderního člověka. Dnes si prakticky nelze představit zařízení určené ke sledování z pohodlného křesla, které by nebylo vybaveno dálkovým ovladačem (DO). A řada nových zařízení se už bez DO ani pořádně ovládat nedá, protože ovládání dostupné na zařízení bývá minimální a nouzové, je-li vůbec nějaké. Jenomže situace není tak růžová, jak by se mohlo na první pohled zdát. [Zdroj obrázku]

Nevýhody klasických a běžných univerzálních DO

Je s podivem, že nevznikla nějaká standardizovaná platforma pro dálkové ovládání domácích zařízení. Zde mají výrobci obrovský dluh vůči spotřebitelům, protože

Stávající typická situace v běžném obývacím pokoji je nepřehledná spleť dálkových ovladačů, pro každé zařízení originální kus s jiným konceptem, designem a rozvržením prvků. Pokud chcete shlédnut film z DVD znamená to jedním ovladačem pustit televizi a nastavit kanál HDMI, druhým ovladačem pustit zvukový systém a nastavit kanál TV, třetím ovladačem pustit DVD a přimět ho k přehrávání filmu.

Chcete pozastavit přehrávání a upravit jas obrazu a hlasitost? Pak musíte vzít postupně jeden ovladač po druhém a provést nastavení. To je velmi otravné až frustrující. A vysvětlujte takové složité ovládání své ženě, když se vám k tomu ještě plete ovladač od rádia, cd přehravače s hd rekordérem, satelitu a multimediálního centra.

Zdánlivým řešením jsou univerzální DO. Ale ty toho ve skutečnosti moc neřeší. Sice umí z několika DO udělat jeden, ale to je všechno. Pracuje se s ním jak s klasickými ovladači, akorát místo střídání jednotlivých ovladačů přepínáte režimy na univerzálním ovladači. Jeho používání je snad ještě složitější, než používání normálních ovladačů. Zvláště co se týče neobvyklých originálních funkcí, ke kterým na univerzálním ovladači nejsou tlačítka s příslušnými piktogramy. V důsledku toho pak lidi stejně radši používají jednotlivé standardní ovladače
 
Aby univerzální ovladač měl nějaký přínos a zjednodušil ovládání, je ho potřeba vybavit jistou inteligencí.

Inteligentní univerzální dálkové ovladače

Inteligentní dálkové ovladače už jsou přínosem. Snaží se uživatele zbavit hloupé rutiny a maximálně mu usnadnit ovládání.  Inteligentnímu ovladači řeknete, chci se dívat na DVD a on sám už pozapíná potřebná zařízení (nepotřebná vypne) a provede základní nastavení. Zní to kouzelně, stisknu jedno tlačítko a všechno se už udělá samo. A představte si, ono to dokonce funguje, občas. Má to jisté mouchy.

Hlavní problém je, že inteligentní ovladač je slepý, neví v jakém stavu které zařízení je. Ovladač si jen pamatuje, do jakého stavu zařízení uvedl naposledy. Proto používání inteligentního ovladače vyžaduje trochu disciplíny. To jest neovládat zařízení jinak než s příslušným ovladačem a také nepoužívat na přístrojích automatické ovládací funkce, například automatické vypnutí. Jakmile bude inteligentnímu ovladači něco zasahovat do ovládání, bude zmaten.

Nemusí to platit vždy, záleží to i na samotném zařízení. Některá zařízení třeba podporují zvlášť povel pro zapnutí a zvlášť povel pro vypnutí a pak je všechno v pohodě. Když chce ovladač zařízení vypnout, tak ho vypne a pokud už náhodou vypnuté je, tak se nic neděje. Řada zařízení ale umí jen povel zapnout/vypnout, to jest přepnutí stavu, když je vypnuto, zapne se a naopak. Pokud si váš DO myslí, že je takové zařízení zapnuto (před dvěma hodinami jej zapnul) a ono je vypnuto (např. od automatického vypnutí), pak vám jej při vypínání zapne a to naštve.

Holt DO chybí zpětná vazba od zařízení a to je zatím bohužel neřešitelný stav. A bude neřešitelný, dokud výrobci zařízení nepřijdou se změnou koncepce dálkového ovládání. Osobně bych jim doporučil přechod z jednosměrného IR na obousměrný bluetooth. Bluetooth pro dálkové ovladače používá třeba herní konzole PS3 a funguje to nádherně. Potom se DO bude moci samo zjistit v jakém stavu zařízení je a vyvarovat se chybám.

Další problém inteligentních DO je nutnost složitějšího nastavení, protože jim musíte předem zadat, jaké máte zařízení, jak spolu spolupracují a jak je hcete ovládat. Ne náhodou se tomu říká programování DO i když ve skutečnosti o žádné programování nejde.

A poslední drobná nevýhoda je docela vysoká cena, která předčí nejedno levnější zařízení. Ne každý je ochoten dát takovou částku za pouhý DO. Ale já jsem si řekl, že to nedávám za DO, ale za své pohodlí a za svou psychickou pohodu, za to že se nebudu muset rozčilovat nad hromadou ztrácejících se DO. A v neposlední řadě také proto, aby si má žena sama dokázala pustit film z DVD.

Pořídil jsem si proto univerzální dálkový ovladač Logitech Harmony One, který bych tu rád popsal jako příklad pokročilého inteligentního DO.

Harmony One

Harmony One přichází s odlišným pohledem na dálkové ovládání. Pomocí Harmony One se neovládají primárně zařízení, ale tzv. aktivity. Aktivita je např. poslech rádia nebo koukání na TV či DVD. Mezi aktivitami se lze přepínat, to jest když koukáte na DVD a zvolíte aktivitu koukat na TV, dojde automaticky k vypnutí DVD přehravače, zapnutí satelitního přijímače a u TV k přepnutí vstupu. Během aktivity pak zařízení umožňuje ovládat všechna příslušná zařízení současně. To jest např. tlačítka pro změnu kanálů přepínají kanály na satelitu, tlačítka pro změnu hlasitosti ovládají hudební zesilovač přes který je veden výstup do reprobeden a podobně.

Aktivity nejsou předem dány, je potřeba je nastavit a díky tomu si jich každý může udělat takové, jaké mu vyhovují a kolik jich chce. Já mám třeba zvláštní aktivitu "stahování". Tato aktivita je podobná aktivitě "hrát hry", kdy mám mimo jiné spuštěnu televizi a PS3. Občas z PSN stahuji nějaké demo, přičemž dema na PSN mívají bežně velikost přes 1GB a když jich stahuji víc, je to na dlouho. Nepotřebuji, aby se mi během stahování vypalovala plazma, takže po spuštění stahování dám aktivitu "stahování", která mi vypne TV s hudebním zesilovačem a PS3 nechá dělat svou práci.

V ramci jedné aktivity se nastavuje, která zařízení mají být zapnutá a jak mají být nastavená, především který vstup či výstup má být aktivní, aby zařízení byla dobře propojena. Pro každou aktivitu lze také nastavit význam jednotlivých tlačítek DO, to jest jaký povel a kterému zařízení se má poslat při stisknutí příslušného tlačítka. Kromě jednoduchých povelů lze přiřazovat i makra, což jsou vlastně kolekce několika povelů pro libovolná zařízení postupně jdoucích za sebou.

Je to tedy poměrně mnoho nastavování, ale není to zase až tak složité, protože nastavování se připravuje v počítači. S Harmony One se dodává konfigurační program s docela přehledným uživatelským rozhraním a s průvodci pro různá nastavení. Hodně věcí je přednastaveno, nebo se nastavuje odpovídáním na dotazy, takže ručně konfigurujete spíše zvláštní individuální požadavky. Po té, co je všechno nastaveno, se DO připojí přes USB k počítači a nastavení se do něj nahraje.

Konfigurační program umí z internetu aktualizovat seznam kódů povelů z rozsáhlé a aktuální databáze zařízení, takže si bez námahy rozumí i s nejnovějšími zařízeními. Pro případ, že by nějaké zařízení přeci jen v databází nebylo je Harmony One vybaveno funkcí nahrávání kódů z originálního ovladače. Ale pravděpodobně toho nevyužijete. Internetová databáze je lepší, často jsou v ní kódy, které nejsou dostupné ani v originálním DO. Například originální DO pro mou televizi má jediné tlačítko pro přepínání vstupů, které musím opakovaně mačkat, abych navolil vstup signálu, který chci sledovat. Televize samotná ale podporuje i kódy na přímé přepnutí vstupů, takže můj oblíbená HDMI2 mám vytažen v Harmony One zvlášť a přepnu se na něj jediným stisknutím.

Obvyklý problém univerzálních DO je, že si uživatel nepamatuje, pod kterým tlačítkem jsou schovány zvláštní a méně často používané funkce, protože na univerzálním DO není odpovídající intuitivní piktogram. Harmony One tento problém řeší dotykovým LCD displejem na kterém lze simulovat tlačítko s jakýmkoli piktogramem nebo popiskem. Oblíbené a běžné se staly loga televizních stanic. Nemusíte si pamatovat, že Novu máte uloženu v kanálu č. 5, jednoduše na displeji stisknete tlačítko s logem Novy. Hodně fajn u satelitních stanic, kde počty kanálů jdou do desítek. Stejně tak to může být i u rádií a podobně. Intuitivnější to už být nemůže. Displej se stejným způsobem používá i k přepínání vámi libovolně nazvaných aktivit, ke kterým lze rovněž přiřadit ikonky. Díky displeji se uživatel nemusí bát, že by ztratil orientaci v ovládání. Na fyzických tlačítkách jsou obvyklé funkce s obvyklými piktogrami a na displeji ten zbytek.

Pokud je takových tlačítek víc než se na displej vejde, je možno na displeji listovat obrazovky. Zde bych Harmony One vytknul, že těch tlačítek je jen 6 a jsou zbytečně velká. Tohle bych si přál nastavitelné. Myslím že místo 2x3 tlačítek by se mi v pohodě ovládalo i schéma 3x5 tlačítek. U těch televizních stanic by to bylo žádoucí.

Pro někoho by mohlo být zajímavé, že do Harmony One lze nahrát i několik fotek, které se na něm cyklicky zobrazují během jeho nečinnosti.

Ať se budete snažit jak chcete, občas dojde ke ztrátě synchronizace mezi skutečným stavem zařízení a zapamatovaným stavem v DO, kdy je DO zmatené a nedělá to co chcete. Logitech na to myslel a vybavil DO velkým tlačítkem HELP. Po jeho stisknutí se DO pokusí uvést zařízení do souladu s tím v jakém by podle něj mělo být a zeptá se, zda je už vše v pořádku. Až překvapivě často odpovíte ano. V případě že auto náprava nepomohla vám DO bude pokládat otázky typu "je zapnuta TV?" na které budete odpovídat ano ne, čímž poskytnete ovladači zpětnou vazbu o skutečném stavu zařízení a zhruba do deseti sekund bude po problému.

Vzhledem k displeji má Harmony One mezi DO nadprůměrnou spotřebu. Logitech to řešil napájením z akumulátoru na místo z baterií a také pěknou kolébkou, v které se odložený DO nabíjí. Aby se nevybíjel až moc, tak Harmony One při nečinnosti usíná (nebo jeho displej). Není to ale na závadu, protože je vybaven pohybovým čidlem a sám se zapíná, když ho vezmete do ruky a pohnete s ním.

Ovládání PS3

Pro mě osobně je velmi potěšující, že Harmony One umožňuje i ovládání PS3, kterou nepoužívám jen na hraní her, ale i na přehrávání DVD a BD filmů a jako multimediální centrum. Je k tomu ale potřeba od Logitechu dokoupit doplněk ve formě IR/Bluetooth redukce, protože Harmony One je IR ovladač, kdežto PS3 se ovládá přes Bluetooth. Trochu se to prodraží, ale na druhou stranu jsem si nemusel kupovat DO pro PS3, které není součástí PS3 a prodává se samostatně.

zdroj


Když to shrnu, tak Harmony One se nedá mnoho vytknout. V rámci možností ze zařízení ždíme maximum a dokud zařízení nebudou poskytovat zpětnou vazbu, nevidím zde už prostor k výraznému zlepšení. Jediné co bych si přál doplnit je možnost nastavit menší velikost tlačítek na displeji pro některé aktivity a doplnit uživatelské profily, aby si jednotliví uživatelé v domácnosti mohli dobře konfigurovatelné Harmony One nastavit pro sebe.

Žádné komentáře:

Okomentovat