2. 5. 2011

Výhody PS3 proti PC

Na jednom zpravodajském herním webu jsem v diskusi zaznamenal dotaz PC hráče, jaké mají herní konzole výhody proti hernímu PC. To je zajímavá otázka, nad kterou jsem se rád zamyslel, protože na PC hraji hry už  zhruba 20 let a konzoli mám sice jenom necelý rok, ale zase co jsem ji poznal, tak mě hraní na PC docela přestalo bavit. A tudíž se cítím kvalifikován na to odpovědět. Akorát nebudu mluvit obecně za konzole, ale PS3 se kterou mám zkušenosti.

Velká výhoda konzolí plyne z možnosti hrát pohodlně v obývacím pokoji u velké televize v křesle. Konzole jsou k tomu určeny a ve všech ohledech k tomu přizpůsobeny, včetně samotných her. To je svým charakterem něco úplně jiného než hrát u pracovního stolu na monitoru. Televize a okolní prostředí je určeno a ergonomicky přizpůsobeno k relaxaci. Počítače naopak k práci a to je jednoduše znát. Mnozí sice budou namítat, že i PC lze připojit k televizi, a technicky je to pravda, ale z řady důvodů, které rozpitvám, to neobstojí v porovnání s konzolemi. To už je mnohem pohodlnější hrát na PC u toho pracovního stolu.



Tím že uvedu výhody PS3 vůči PC nechci říct, že by PS3 byla lepší než PC. Každé má svoje plus a mínus, nejlepší je proto mít obojí. Jsem si vědom toho, že PC má řadu výhod vůči konzolím. Hráči na konzolích si je uvědomují. Ale z diskuzí jsem nabyl dojmu, že mnozí only PC hráči žijí v bludu, že PC je ve všem lepší a ve všem dokáže nahradit konzole, že ty jsou zbytečné a ... a ... a vlastně nechápou, proč je někdo vůbec používá. A těmto jedincům zkusím objasnit, co dobrého konzole hráči přináší a proč mě baví víc hrát na PS3 než na PC.

Ale nevnímejte to nějak hanlivě.Ještě nedávno jsem patřil mezi tyto hráče. Ne že bych někdy byl konzole hater, to bych si asi žádnou nekoupil. Ale byli mi jedno. Nezajímal jsem se o ně a žil v představě, že mi nemají co nabídnout. O PS3  jsem se zajímal především jako o kvalitní a levný Blue Ray přehravač a multimediální centrum k televizi. Předpokládal jsem, že i po její koupi budu hrát budu dál na svém vymazleném herním PC a na PS3 si maximálně tak něco ze zvědavosti vyzkouším. Už jen proto, že hry pro konzole jsou dražší, než jejich PC protějšky.

Výhody PS3 vůči PC

  1. Výborný poměr cena/výkon + výbava
  2. Jednotný hardware, lepší optimalizace
  3. Nízká spotřeba
  4. Malé rozměry, ergonomicky stavěné do obyváku k televizi
  5. Výborný gamepad s pohybovým čidlem a vibracemi
  6. Pohybový ovladač Move
  7. PSN Store s možností nakupovat přes kupony
  8. Výrazně méně pirátů, není na okraji zájmu vývojářů
  9. Výborné exkluzivní tituly
  10. Podpora více hráčů na jednom zařízení
  11. Jednoduchá obsluha a údržba
  12. Kvalitní BlueRay přehravač a multimediální centrum v ceně
Výborný poměr cena/výkon + výbava

Málo kdo si to uvědomuje, ale je to tak. PC může být jak výkonnější tak i levnější, ale ne s tak výborným poměrem cena/výkon. Zkuste si koupit PC, které utáhne ve stejné kvalitě hry jako PS3, má HDMI výstup, obsahuje Blue Ray mechaniku, má 7.1zvukový výstup v kvalitě Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, podporuje Bluetooth, WiFi a je vybaven kvalitním bezdrátovým gamepadem s podporou vibrací a pohybovým čidlem. A to všechno za necelých 8 000 Kč. Nahradit funkčně PS3 počítačem vyjde dráž.

Nízká spotřeba

PS3 utáhne velmi hezky vypadající hry v HD Ready rozlišení (ty jednoduší i ve Full HD rozlišení) a přesto má velmi nízkou spotřebu. Na prázdno spotřebovává 70 W, při hraní her má spotřebu 78 až 83 W (měřeno u FF13). Týká se to nejnovějších modelů, ty starší měli až trojnásobnou spotřebu.

Jednotný hardware, lepší optimalizace

Výhodou PS3 je z pohledy vývjáře jednotný hardware. PS3 je tady s námi od roku 2006 a je prakticky pořád stejná (mění se jen výrobní technologie). Díky tomu mají vývojáři čas naučit se s tímto hardwarem (kterého se prodalo už 50 mil. kusů) výborně pracovat. Výsledkem jsou technicky stále lepší hry na stejném hardware. Hry na PC nejsou a nemohou být takto optimalizovány a pro dosažení stejného výsledku je potřeba výkonnějšího hardware, s dopadem na cenu a spotřebu.

Malé rozměry, ergonomicky stavěné do obyváku k televizi

Výhodou PS3 je, že je stavěná na připojení k televizi v obývacím pokoji. Lze namítnout, že PC lze také připojit k televizi, ale není to ono. A to z řady důvodů.

1) Rozměry a hlučnost. Zkuste si koupit herní PC, které by mělo stejné rozměry a hlučnost jako PS3, aby mohlo být umístěno na televizním stolku a stále jste si na něm mohli zahrát hry jako Oblivion, Fallout New Vegas nebo Crysis 2. Již z výše uvedeného - nemožné.

2) Uživatelské rozhraní je stavěno na ovládání pomocí bezdrátového gamepadu popř. dálkového ovladače, které se drží v ruce a lze tak ovládat pohodlně z křesla nebo vleže z pohovky. PC se jen těžko obejde bez ovládání pomocí klávesnice a myši, které musí být umístěny na stole. V obývacím pokoji jsou stolky nízké, to znamená nutnost se u toho hrbit. Teoreticky si jde představit bezdrátovou klávesnici s touchpadem, ale i to svým komfortem zaostává za tím, co nabízí PS3.

3) Uživatelské rozhraní i hry jsou ergonomicky stavěny na zobrazení v televizi, na kterou se člověk dívá z větší vzdálenosti. Je tomu přizpůsobena velikost fontů, které jsou větší, ovládacích prvků a podobně. U PC je tomu přesně naopak, je to ergonomicky stavěna na koukání z blízkosti. A to je vážný problém.

Výborný gamepad s pohybovým čidlem a vibracemi

To pohybové čidlo není kdovíjaký zázrak a zase až tak moc her to nevyužívá, ale vibrace jsou perfektní záležitost, protože hráči zprostředkují zpětnou hmatovou vazbu. Jinými slovy, zapojují do herního prožitku třetí lidský smysl. A hry na PS3 toho výborně využívají. K PC si sice také můžete koupit gamepad, ale většina her na to není ergonomicky stavěna, pokud vůbec používání gamepadu umožňuje, a nějaké vybrace? Škoda mluvit. A klávesnice s myší do křesla prostě není ono.

 
Navíc, gamepad je ovladač, který je výhradně určen na hry a za tímto účelem je ergonomicky navržen. To se o klávesnici a myši říci nedá.

Pohybový ovladač Move 

Pohybový ovladač je na PS3 poměrně novinkou a ještě moc dobrých her pro to není, ale pár už jich je. A nabízí úplně jiný herní zážitek, který je na PC herní platformě nedostupný.


PSN a PS Store s možností nakupovat přes kupony

I pro PC dnes existuje digitální distribuce her, takže samotná existence PS Store žádnou výhodou není, výhodou je ale provedení. Za prvé je výhodou, že je jenom jedna, nemusíte být registrováni na x různých serverech s různým rozhraním, různými klienty a potížemi z toho všeho plynoucími. Na PS3 máte jednu centrální správu veškerého digitálního obsahu, který je výborně integrovaný do systému.


Další výhodou je možnost platit v korunách a hlavně i bez platební karty. Zvláště po hacku PSN, kdy panovala obava, že byly zcizeny i údaje o platebních kartách se to ukazuje jeko výhoda. Svěřovat údaje o platební kartě někam na internet vždy bylo a je rizikové (a proto odmítám na internetu platební kartou platit) a je proto silnou výhodou, když k tomu existuje alternativa.

Na PS Store máte peněženku, kterou můžete dobíjet a z ní potom platit digitální obsah. Nabíjení pěněženky je možné provést pomocí kuponů. Funguje to podobně jako u mobilních telefonů. V nějakém obchodě si koupíte kupón, setřete, zadáte kód do PSN a je nabito. Je to jednoduché, bezpečné a dokonce ekonomicky výhodné. Díky nízkým maržím některých obchodů se dá kupón v hodnotě 1000 Kč koupit už za 850 Kč.


A samotná PSN přináší další zajímavé služby. Například velmi oblíbené trofeje. I na PC něco podobného najdeme, třeba achievementy na Steamu. Ale Steam není univerzální pro PC herní platformu, je to jen jedna ze služeb. Týká se jen některých her, které ho podporují a celkově to na PC není ono, nikdy mě to na něm nechytlo jako na PS3. On je ten Steam vůbec takový pokus přinést na PC to, co je běžné na konzolích. Ale nemá tu sílu, protože není univerzální a integrovaný do systému.

Výrazně méně pirátů, není na okraji zájmu vývojářů

Na PS3 se velmi dlouho nedalo vůbec pirátit. To může vadit zlodějům, ale jinak to má samá pozitiva. Například neexistence obtěžujících ochran nebo pocit, že na vás nevisí 10 parazitů, kterým platíte jejich zábavu. Má to ale i strategický rozměr. Konzole jsou ekonomicky silnější platforma, než herní PC. Dělat hry pro konzole přináší zisk a tak se vývojáři her přizpůspbují potřebám konzolí. PC hráči to pak často mylně interpretují jako "konzole ničí PC hry". Ve skutečnosti PC hry ničí nedostatek platících hráčů.


Výborné exkluzivní tituly

Každá platforma má své exkluzivní tituly. A na PS3 je jich hodně a jsou výborné. Pro mnohé hráče jsou důvodem, proč si PS3 pořídit i když si jako svou primární herní platformu vybrali něco jiného.

Podpora více hráčů na jednom zařízení

PC hry jsou více individualistické, jedno PC jeden hráč. Konzole jsou víc sociální. Mnohem víc a lépe je na nich podorována hra více hráčů na jedné konzoli. Technicky může na jedné PS3 hrát až 7 hráčů současně. Běžně jsou podporovány 4 hráči. Multiplayerem na PC se argumentovat nedá, ten konzole podporují taky a jedné se z hlediska prožitku o něco zcela jiného. Že některým PC hráčům společné hraní chybí ukazují populární LAN párty. Ale ani ty nedosahují intenzity prožitku společného hraní na jedné obrazovce. Zvláště u kooperativních her. PC na to nejsou ergonomicky stavěny.

Jednoduchá obsluha a údržba

Konzole je v podstatě spotřebka, něco jako lednička, mikrovlnka nebo televize. Obsluha je jednoduchá a přímočará. PC je univerzální zařízení a jako takové je nevyhnutelně složitější na používání i údržbu a náchylnější k různým chybám a poruchám. Nutnost přeinstalovat operační systém je na PC normální. Stejně jako malware, trojští koně, viry a podobná nepříjemná havěť a z toho důvodu nasazené ochranné prostředky o které je potřeba se starat. Systému windows se používáním zpomaluje a je nutné proto čistit registry. I tak sem tam něco spadne, zatuhne. Neexistuje centrální správa aktualizací software a tak dále a podobně. Aby PC dobře fungovalo, je nutné se o něj dobře starat a v tom je potřeba se vyznat. Konzole je proti tomu bezúdržbové zařízení.

Kvalitní BlueRay přehravač a multimediální centrum v ceně

Mohl bych to uvést jako dvě výhody, ale v podstatě je to jedno a to samé. PS3 funguje jako DLNA klient a tak umožňuje na televizi pohodlně přehrávat obsah uložený např. na síťovém serveru, nebo uložený na usb disku, plus velmi kvalitně přehrávat filmy na DVD a BD včetně podpory 3D. Díky tomu je možno si pořídit jednodušší a levnější televizi. Kdo si kupuje PS3 na hry, tak v tomhle má kvalitní bonus navíc v ceně. Jasně že i herní PC lze připojit k televizi, ale ta ergonomie toho všeho je na pytel. To už je lepší si pořídit HTPC, které je na to stavěno. To ale zase bohužel neposlouží jako herní PC a pravděpodobně nebude vybaveno BD mechanikou.