25. 9. 2010

Zatracený Philips

Asi před rokem a půl jsem si koupil vcelku slušný (nebo alespoň slušně drahý) Hi-Fi microsystém od Philipsu MCi500H. Jeho nejsilnější stránkou je připojení k internetu, buď přes WiFi nebo kabelem přes Ethernet. Ale má i jiné hezké vlastnosti, třeba disk 160 GB na grabování Audio CD disků nebo pěkný plnohodnotný barevný displej.

Využití internetu je dvojí. Za prvé se automaticky otagují MP3 při grabování hudebních skladeb z CD.  A za druhé přehrávání internetových rádií. A pak ještě takové drobnosti jako stahování a zobrazování bookletů, nebo firmware.

Zvláště ta internetová rádia pro mě byla důležitá, protože bydlím na místě se špatným signálem a partnerka má navíc ráda francouzská rádia, která tu nikdo nechytá se sebelepším signálem. Proto, ač tahle mašinka může plnit i jiné funkce, my jí doma říkáme rádio.

Z počátku všechno fungovalo pěkně, když pominu, že rádio neumí zabezpečení Wifi WPA2, navzdory tomu, že v manuálu je to uvedeno. Jenže potom začaly problémy.

První problém byl, že u vypnutého rádia (režim stand-by) se najednou rozsvítil displej a začal nás obtěžovat reklamou na Philips. A to vždy a neustále. To docela naštve, zvláště když je to v místnosti, kde spíte a to i s právě narozeným dítětem. Psal i volal jsem na podporu, ale neúspěšně. Je náročné se tam vůbec dovola. Podařilo se mi to až na několikátý pokus a potom už nikdy. A stejně tam jsou lidi, kteří nic neví. Posílal jsem přes webové stránky také písemnou žádost o pomoc, ale nic jsem se nedozvěděl.

Asi po půl roce jsem se toho náhodou zbavil přehrátím nového firmware starým a pak zpátky novým. Dodnes netuším, čím to bylo. Jestli to aktivoval Philips na dálku nějakou automatickou aktualizací, nebo jestli se nám doma někomu podařilo nechtěně aktivovat nějakou reklamní funkci určenou pro obchodníky a vystavené zboží. Na každý pád v manuálu o tom nic není, na internetu jsem se také nic nedozvěděl a podpora zákazníků Philipsu těžce selhala. Bohužel ne naposledy.

Další problém byl, že nám přestala fungovat internetová rádia. Nejdříve jsme si mysleli že úplně, ale pak jsme zjistili, že něco jde, ale z toho co běžně posloucháme přestalo fungovat všechno. Přitom posloucháme normální rozšířené stanice, jako je Radiožurnál nebo Leonardo, žádnou exotiku. Přestala fungovat i francouzská státní rádia. Zákaznická podpora Philipsu byla opět naprosto k ničemu, ti lidá tam prostě nic neví a nebo se tak tváří, aby nemuseli říkat, víme o tom a kašlem na to. Internet byl sdílnější, dočetl jsem se na něm, že Philips změnil poskytovatele této služby a to tak, že mnohem k horšímu.

Technické detaily nechápu, ale je to naprosto na palici. Ta internetová rádia na počítači normálně fungují. Dokonce fungují i na webových stránkách RadioTime, což je onen nový poskytovatel služby. Zkusit si to můžete třeba zde: Radiožurnál. Jenom prostě v onom Philipsovém rádiu nefungují. Navzdory tomu, že jsou v nabídce a že před tím fungovaly. Při puštění to píše "Radio Station cannot be reached, please try later". No, zkouším to už zhruba rok a stále nic.

Na netu byla dřív spousta rozhořčených lidí, kde kdo psal na zákaznickou podporu a dožadoval se vysvětlení a nápravy. Pokud vím, Philips nikdy žádné oficiální vyjádření neposkytl a co hůř, ani to nikdy neopravil. A tím tu užitečnou mašinku znehodnotil.

Velmi mě tím zklamal, je to neprofesionální. Když kupuju nějakou drahou značku, tak očekávám, že dostanu taky odpovídající službu a podporu. Philips se zachoval hůř, než kdejaká garážová firma. Je to hnus a humus. A pro mě to znamená jediné, navždy se vyhýbat této značce. Pokud někde uvidíte na nějakém jejich výrobku uváděnou službu Streamium, zdaleka se tomu vyhněte. A vzhledem k tomu, že dodnes není ani opraveno nefunkční WPA2 zabezpečení WiFi, doporučuji se značce Philips vyhýbat úplně. Ne proto, že mají jejich výrobky problémy, ale proto, že je ignorují a kašlou na své zákazníky.

A mimochodem, právě dnes jsem přišel na to, jak zprovoznit ten Radiožurnál. Český rozhlas ho naštěstí poskytuje v řadě různých formátů a přes různé poskytovatele. A v MCi500H naštěstí lze zadat i vlastní stream, nejsme odkázáni jen na ty poskytované přes RadioTime. Stručný návod:


  • Přihlašte se na stránkách philips.cz
  • Zvolte Streamium Management
  • Zvolte Média => přejít
  • Vyplňte formulář dle vzoru:
  • A uložte
Nejtěžší na tom je zjistit, adresu URL, protože to není ta samá, která je na stránkách Českého rozhlasu.  Zjistit lze například v informacích o médiu v přehravači VLC (stačí stisknout Ctrl-i, samozřejmě musí v něm být spuštěné to rádio). Pozor, fungují pouze  některé odkazy, já jsem použil multibitrate WMA. 

Snad to někomu trochu pomůže.

1 komentář:

  1. Dakujem, pomohlo. Ak si si dal takto viac stanic do medii, prosim ta posli mi na mail, alebo zaves zoznam.
    Komunikuje ti PC s vezou? Mne sa to nepodarilo pomocou softu s CD.

    OdpovědětVymazat