26. 9. 2010

Ubuntu 10.04

Včera jsem si po dlouhé době nainstaloval nový linux, Ubuntu 10.04 a jsem velmi příjemně překvapen, kam se posunul. Není všechno samozřejmě dokonalé, ale celkový dojem je silně pozitivní.


Pozitivní věci

  • Jednoduchá bezproblémová instalace z optického disku.
  • Skvélý nástroj na pro práci s disky, který poskytuje řadu funkcí: Vizualizaci rozdělení disku a změnu rozdělení. Formátování jednotlivých oddílů řadou různých souborových systémů (mezi podporované formáty patří FAT, EXT2 až 4, NTFS, XFS). Připojování a odpojování souborových systémů. Pěkné výkonnostní testy disku. Možnost nastavit název disku (moc šikovná věc, protože ubuntu připojuje např. flashdisky právě pod jejich názvem). Přístup ke SMART funkci disku. Spuštění kontroly poškození disku. Informace o připojení, takže člověk má hned jasno, jestli je USB flash disk připojen přes rychlé nebo pomalé USB rozhraní. Jediné co postrádám je pokročilejší nastavení připojování souborových systémů s uložením do /etc/fstab. Pak už by to bylo dokonalé.
  • Skvělý prohlížeč Rhythmbox, který není nový, ale má řadu novinek. Potěšila mě perfektní a neuvěřitelně rychlá práce s DLNA ve srovnání například s VLC, které na několik minut zatuhlo, než načetlo seznam skladeb ze síťového disku. Integrace tří hudebních obchodů Jamendo, Magnatune a Ubuntu One. Jamendo je obchod jen formálně kvůli uživatelskému rozhraní, všechny skladby v něm jsou volně šiřitelné. V tuto chvíli je v něm přes 20 000 umělců a přes 250 000 skladeb, všechno pěkně organizováno a otagováno. Ubuntu One je klasický obchod, jehož poskytovatelem je obchod 7 Digital, který prodává hudbu bez DRM. A Magnatune je něco mezi tím, prodává všechny skladby, ale je možno si je bezplatně přehrávat, pokud vám nevadí, že mezi skladbami vám zazní reklama, která jde přeskočit. V Magnatune je 382 umělců a přes 11 000 skladeb.
  • Gimp umí s obrázky pracovat přes schránku.

Negativní věci

  • Nejde instalace z USB flash disku a to tak, že se jednoduše instalátor vůbec nespustí, ani nic nenahlásí. Naštěstí tradiční metoda instalace z CD proběhla bez zadrhnutí.
  • Po té, co si v systému nastavím velikost fontů a způsob jejich renderingu, jsem s nimi velmi spokojený, ale bohužel některé mološácké aplikace tohle nastavení ignorují a zobrazují si fonty po svém. Mezi ně patří i Firefox a Chrome, kde jsou fonty vyloženě rozmazané a hnusné. Už jsem si myslel, že snad začnu používat jejich chudého příbuzného, prohlížeč Epiphany, ale nakonec jsem našel řešení: ostré fonty.
Ostatní věci vhodné zřetele
  • Ubuntu se snaží i o integraci společenských sítí a IM do systému. Já tomuhle neholduji, tak ani nedovedu posoudit jak moc je to dobré a užitečné. Ale vetšinu lidí to asi zajímat bude vzhledem k popularitě jakou mají facebook a spol.
  • Ubuntu 10.04 přišlo s novým vzhledem a uživatelským rozhraním. Ani jedno se mi nelíbí, ale naštěstí je to tak snadno konfigurovatelné s možností nastavit něco normálního, že to ani nepovažuji za chybu.

správce disků

test výkonu

    Žádné komentáře:

    Okomentovat