22. 2. 2013

PS4 zůstává svobodná

Sony oznámila PS4, to už každý ví. Kromě hw specifikací a her také oznámila, že nebude vyžadováno online připojení a nebudou blokovány bazarové hry. To je velmi významná informace. Znamená to, že pro hráče zůstává PlayStation otevřenější a svobodnější platformou, než samotné PC. Což je pro PC poněkud smutný vývoj událostí. Před pár lety byla PC herní platforma považována za otevřenou, svobodnou, kdežto konzolové platformy za uzavřené. Jenže tyto role se pomalu mění.

Zatím co u her na PlayStationu (Nintendo je myslím stále uplatňuje) se přestaly uplatňovat region locky, na PC se zavádějí. Zatím co na PS3 lze retailové singleplayerové hry hrát bez nutnosti mít internet a závislosti na třetí straně na PC je to u řady her naopak. Zatímco retailové konzolové hry lze nakupovat prodávat v bazaru, u PC her to v řadě případů nejde.

Za uzavírání PC platformy může Steam od společnosti Valve, který řada hráčů velebí. Domnívám se že slepě velebí a zaslepeni jsou výraznými Steam slevami. PC hráči v podstatě svou svobodu a nezávislost prodávají a ještě se z toho radují. Obával jsem se, jestli se nová generace konzolí tímto neinspiruje, když je to pro vydavatele výhodné a hráči to vetšinově přijímají kladně. Jsem rád, že v případě PlayStationu se tak nestane.

Jako příklad si vezměme Skyrim. I když si ho koupíte v krabici, abyste ho mohli hrát, musíte ho zaregistrovat na Steamu. Abyste mohli mít Steam, musíte mít internet a musíte k němu být, alespoň občas, připojeni. Zaregistrovaný Skyrim už v bazaru neprodáte a tedy ani nekoupíte. Klient steamu nemusí být trvale online, ale musí být spuštěný při hraní hry, monitoruje činnost uživatele, jeho software i hardware a když má příležitost, posílá report Valve. Řada her je regionálně omezena a například Skyrim si na Steamu digitálně nekoupíte. I když preferujete digitální distribuci, musíte si koupit krabicovou verzi. Ta u nás prodávaná má přitom nepěknou vlastnost, je lokalizovaná a má lokalizované i DLC. Někomu to jistě vyhovuje, ale někomu ne. Třeba proto, že DLC jsou lokalizovány se spožděním a zatím co celý svět už hraje nové rozšíření Skyrimu, český hráč musí měsíce čekat, než bude lokalizovaný. Steam vám nedovolí si stáhnou nelokalizovanou verzi.

Oproti tomu vás PS3 nijak neomezuje a nekontroluje, můžete si Skyrim klidně koupit v bazaru nebo ho tam prodat, můžete ho hrát na PS3, která nikdy nebyla a nebude připojena k internetu a dlc můžete stáhnout a hrát okamžitě, kdy je uvedeno na trh. Jsem rád, že PS4 si udržuje tento trend a nepodléhá omezování hráčů jako PC platforma. Jsem rád, že hráči singleplayerových her na PS4 nebudou závislí na funkčnosti internetu a funkčnosti serverů nějaké třetí strany.

V rámci objektivity musím dodat, že zrovna v Skyrim v případě PS3 provázely velké technické potíže, v jejichž důsledku byly DLC vydány se spožděním a že Skyrim pro konzole nemá lokalizaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat