19. 10. 2012

Nové PlayStation Store

Ať se nám to líbí nebo ne, máme tu od Sony novou verzi digitálního obchod PlayStation Store. Jeho zrození provázely porodní bolesti. Nasazen měl být ve středu, ale to se v některých zemích nepodařilo a byl vrácen do původní podoby. A v naší zemi snad ani nebyl nasazen. Objevil se ve čtvrtek, ale achich ouvej, nefungoval jak má. Nevím zda všem, ale určitě nejen mě.

Měl hned dvě závažné chyby. Nepoznal které tituly mám už zakoupené a nepoznal, že mám zakoupeno PSN+, takže mi příslušné tituly nabízel bez slevy a ty exkluzivní vůbec. Teď je pátek, 23 hodin a koukám, že už všechno funguje jak bylo plánováno. Takže je otázka, zdali to bylo naplánováno dobře, nebo zda byl ten starý obchod lepší.


Některé věci mě potěšily, jiné nikoli. Krásné je například:
  • Využití celé širokoúhlé plochy obrazovky, tedy efektivnější využití prostoru.
  • Moc šikovně řešené vyhledávání, které se trochu podobá křížovému menu XMB a které tituly vyhledává průběžně.
  • Seznamy her lze řadit podle různých kriterií, bohužel ale ne podle hodnocení.
  • Daleko větší ikony, které toho o hře na první pohled prozrazují mnohem víc.
  • Potěší systémově a přehledně řešené základní informace o položce, jako je její velikost nebo pro kterou platformu (PS3, PS Vita nebo PSP) je učena nebo do které patří kategorie. Rozlišují se dokonce typy DLC jako Add-On, Vehicle nebo Map.
  • Na obrazovce hry jsou pohromadě všechny její doplňky, tedy DLC, trailery, témata, avataři a podobně.
  • Boční menu je přehledné a dobře a rychle se v něm orientuje.
Mezi sporné věci patří:
  • Změna grafického designu. Store je teď laděný prakticky do černa, což někomu může připadat sexy a jinému depresivní. Mně se ta původní modrá líbila víc, ale jako majitel plazmy si nemohu stěžovat, čím tmavší obraz, tím menší spotřebu můj televizor má.
  • Nelíbí se mi seznamy "What's New", "Games/Lates/All" a spol s různě velkými ikonami. Třeba přes třetinu obrazovky, takže občas je vidět třeba jen tři hry současně. Což se řeší tím, že obrazovka  horizontalně skokově skroluje. A to je fakt na nic.Chápu že chtějí dělat reklamu top položkám, ale imho méně je někdy více a radši bych uvítal, kdybych ty top položky uviděl všechny najednou a nemusel přepínat obrazovky.
A mezi věci, které mě fakt nepotěšily patří:
  • Položky her v seznamu jsou velké až moc, protože na obrazovku se vejde seznam pouhých 3x3 her, což je dost málo. A nejhorší to je, když horní třetinu obrazovky zabírá reklama. Pak je vidět pouhých 2x3 her a to je děsně nepřehledné, ztrácím tak přehled v novinkách.
  • Nepamatuje se nastavení řazení položek ani v rámci jednoho spuštění obchodu, takže je to potřeba neustále nastavovat, což brzy omrzí a člověk na tu funkci rezignuje, tím pádem je zbytečná.
  • Store je teď samostatná aplikace, která se o dost déle spouští.
  • Označení her, které mám je teď daleko méně nápadné. Ve starém Store to byla výrazná červená ikonka na ikoně hry. U nového Store se místo šedé ceny objeví šedá ikona a nápis Purchased.
  • A nejen že je označení zakoupené hry je méně nápadné, ale ještě se uvádí na místo ceny, takže nelze zjistit cenu zakoupené hry. A nejen v seznamu her, ale ani když hru rozkliknete a dostanete se na obrazovku příslušné hry. Zde je místo ceny zase uvedeno tlačítko Download.
  • Ze seznamu her zmizelo i hodnocení hry, což stěžuje orientaci, člověk musí položku rozkliknout a počkat než se načte, pokud ho tento údaj zajímá.
  • Ze seznamu her zmizel i datum přidání položky, což rovněž stěžuje orientaci. Opět se musí položka rozkliknout, pokud ho tento údaj zajímá.
A nějaké ty obrázky z nového PlayStation Store:


A pro srovnání obrázky ze starého PlayStation Store:


 

1 komentář:

  1. ... nove PS store ma v podstate len jednu dolezitu vlastnost /alebo dovod existencie/ .. zvysok je iba salat a bude sa neustale menit, zlepsovat, zhorsovat .. to je fuk.
    ... nove PS store je komplet v HTML5 kode .. moze nasledovat A4ku textu preco je to dolezite .. beznemu uzivatelovi staci vediet, ze HTM5 PS store sa bude dat menit /vid vyssie/ za pochodu a nepozorovane, doslova denne .. cakajte teda kopu zmien ..

    OdpovědětVymazat