2. 4. 2012

Hry pro PS3, PS Vita a PSP, značka levně

Hry pro konzole jsou zpravidla dražší než pro PC a tak tu mám pár tipů pro začínající konzolisty, jak přijít k hrám pokud možno levně. Základní pravidlo je nespěchat, nepodléhat hype a koukat na různé zdroje a slevy.


Prostě počkat

Ceny her v dnešní době poměrně rychle klesají, takže počkat s koupí půl roku, rok nebo i dva na slevu je asi nejefektivnější způsob jak se dostat k levným hrám. Jenže ne každému se chce takto dlouho čekat. Nicméně, zmínit jsem to musel, že, co kdyby to někdo nevěděl. A toho půl roku se počkat dá, člověk si to čekání může zkrátit hraním her, které vyšly před půl rokem. Přehledně má tyto slevy zpracován třeba obchod xzone.cz.


Slevy na PS Store, PSN+, kupony

Na PSN je obchod PS Store, který distribuuje hry digitálně. Zde je hend několik možností, jak získat hru levněji a to skrz pravidelné slevy, PSN+ slevy a slevy kuponů.
  • Pravidelně každý týden je slevněno několik (občas několik desítek) titulů a nejsou to slevy kosmetické.
  • Jsou zde speciální slevy pro členy PSN+. Toto členství se platí (vychází to zhruba na 1000 Kč na rok - při využití slev samozřejmě). Členům PSN+ jsou poskytovány různé služby, pro nás jsou zajímavé a) zvýšení slev,  b) rozšíření slev a c) tituly zdarma. Ad a - týdenní slevy některých titulů jsou pro členy PSN+ ještě větší. Ad b - do slev jsou zahrnuty ještě další tituly, které jsou pro nečleny PSN+ k dispozici jen za plnou cenu.Ad c - pravidelně se objevuje pro členy PSN+ obsah zdarma, včetně her. Zpravidla jsou to menší kousky, různé Minis hry a podobně, ale nedávno jsem takto přišel třeba k Trine 2. Hry zdarma zůstávají hráči k dispozici jen po dobu jejich členství v PSN+, po vypršení a neprodloužení členství vyprší hrám jejich platnost, ale po obnovení členství se zase zpřístupní.
  • Zajímavým fíglem je placení kupóny na místo platební kartou. Když platební kartou zaplatíte hru, která stojí 1000 Kč, přijdete o tisíc Kč. Když za ni zaplatíte kuponem v hodnotě 1000 Kč, přijdete o tolik, kolik jste za ten kupon dali. A v tom je ten fígl, protože kupony lze pořídit už za 850 Kč. Takže hra placená takovým kuponem vás přijde automaticky o 15 % levněji. A dobré na tom je, že tato slava se s předchozími sčítá.
Bazar

Bazar, neboli obchod s použitým zbožím je další forma slevy. Bazar může být obecný, kde si mezi sebou prodávají hry hráči sami. Takový příklad je třeba aukro.cz, i když trochu atypický, protože zde jde koupit i nové hry, mnohdy levněji než v kamenných obchodech.

Nebo bazar může být specializovaný na hry a zprostředkovávat přeprodej mezi hráči. Ti tak nekomunikují přímo mezi sebou. Tyto bazary nejsou u nás moc oblíbené, ale na západě ano, tam je to velký byznys. Vydavatelé se proti tomu snaží bojovat, protože mají pocit, že jim tyto bazary berou zákazníky. Nepříjemným výsledkem těchto bojů jsou online passy.

Online pass je ve své podstatě registrační kód, kterým se odemyká hra nebo nějaké její prvky. Majitel hry z obchodu jej dostane se hrou, ale majitel bazarové verze si už tento registrační kód musí koupit v PS Store.Na to je potřeba dávat pozor při kupování bazarových titulů, aby se vám ten nákup nečekeně neprodražil.

Nákup v zahraničí

V zemích na západ od nas, třeba anglii, působí celkem silná herní konkurence (v distribuci her), která stlačuje hry na minimum. Navíc některé zahraniční obchody mají zahraniční poštovné nižší, než Česká pošta poštovné vnitrostátní. Takže koupě hry v zahraničí mlůe vyjít až o několik stovek levněji než v českém obchodu. A to se vyplatí, i když dodací lhůta bývá delší. Doporučit mohu například thehut.com, který má občas pěkné slevy, lze na něm platit pomocí PayPalu a poštovné je 0.99£ (cca 30 Kč). Jenom do adresy nepište diakritiku, s tím si zahraniční systém neporadil.

Balíček z thehut.com s razítkem "BEZ CLA"



Žádné komentáře:

Okomentovat