12. 4. 2011

Samsung Galaxy Tab - další zkušenosti

Je to 5 měsíců, co jsem psal o svých prvních zkušenostech se Samsung Galaxy Tab a Androidem vůbec. Za tu dobu jsme se spolu naučili žít a tak je myslím čas, abych popsal své dlouhodobější zkušenosti a seznámil vás, jak jsem vyřešil či nevyřešil věci které se mi nelíbili, na jaké nové nedostatky jsem narazil, jaké zajímavé aplikace jsem si oblíbil a podobně. Pro představu hned na začátek uvedu screenshot své hlavní obrazovky.


Nemám ji takovou dlouho, takto jsem si ji poskládal před nedávnem právě s ohledem na své dlouhodobé zkušenosti. Obrázek je zmenšený a doostřovaný, takže nevypadá zcela autenticky.

Pozadí
 
Některým z vás se asi zvedne žaludek z té úžasné estetiky mého prostředí. Dělá to to pozadí, které pro mě představuje dodnes nevyřešený problém s pozadím, který mi sice vadí, ale ne natolik, abych ho vážně řešil. Pro připomenutí. Samsung s Galaxy Tab dodal několik přednastavených pozadí. Všechny jsou křiklavé a barevně divoké a nevyhovují mi, já dávám přednost neutrálním. Lze si za pozadí zvolit i jakýkoli jiný obrázek, ale tato funkce je chybná. Pravděpodobně z důvodu nestandardního rozlišení Galaxy Tab, s kterým se Android 2.2 neumí vyrovnat. Chyba se projevuje tak, že při volbě vlastního pozadí Android toto pozadí ořízne na menší obrázek, než je rozlišení displeje a následně ho při zobrazování roztáhne. Takže všechna vlastní pozadí jsou ošklivě kostičkovo-rozmázlá. A tak jsem to vyřešil fotkou šedého potahu křesla v autobusu před sebou a dál jsem to neřešil.

Správa běžících aplikací

Dále mi vadilo, že Android 2.2 nemá standardní správu běžících aplikací a nelze je snadno ukončovat a přepínat se mezi nimi. To jsou dlouhou dobu řešil pomocí MultiTask Manageru, který dělal přesně to, co jsem chtěl. Ale nebyl jsem s ním spokojený, protože měl občas nepříjemnou uživatelskou odezvu (špatně reagoval) a nakonec jsem ho odinstaloval a zvykl si na standardní Android/Samsung uživatelské rozhraní. Dnes už mi to ani nijak špatné nepřijde, sžil jsem se s tím.

Klávesnice

Co se týče klávesnice, tak jsem si velmi zvykl na Smart Keyboard, kterou považuji za geniální, píše se mi na ní opravdu dobře a pohodlně i s českou diakritikou, a že toho na Galaxy Tab napíšu opravdu hodně. Já Galaxy Tab používám hlavně na prohlížení webu a účastním se dlouhých plodných diskuzí.

Webový prohlížeč

Tím se dostávám k prohlížeči. Velmi jsem si oblíbil Dolphin Browser HD, který používám na všechno. Na běžné brouzdání je plně použitelný. Ale rozhodně není dokonalý. Jako problém vnímám špatnou práci s formulářovým prvkem textarea, wysiwyg editor a pak také obecně s html prvky, které mají vlastní scrollbary.

V naprosté většině se textarea na webu vyskytuje v textové verzi. Zde je problém s tím, že se ta textarea zpravidla nevejde na displej, když je zobrazena virtuální klávesnice. Dolphin takový prvek automaticky horizontálně i vertikálně vycentruje, takže kurzor je mimo obrazovku a není vidět co píšu.

Někdy si Dolphin nechá říct a dovolí mi textareu posunout tak, abych na kurzor viděl, ale je to často rozčilující zápas a podaří se mi to třeba až na několikátý pokus. Nikdy jsem nepřišel na to, na základě čeho se rozhoduje, kdy mi to dovolí a kdy ne a textareu znovu vycentruje. Stejně tak se brání tomu, abych ji zoomem zmenšil a vešla se na displej celá, zpravidla mi ji zase zvětší, ale opět ne vždy, ale náhodně. Tohle trápení se dá překousnout, ale je zbytečné a byl bych rád, kdyby to někdo pořešil a chovalo se to poněkud inteligentněji.

Co se týče wysiwygu, tak ten Doplhin neumí vůbec. Takže nelze psát např. příspěvky na weby, které místo textarey mají wysiwyg editor. A bohužel proto z Galaxy Tab nemohu psát ani tyto blogové příspěvky (mohu, pokud se přepnu do html módu, ale je už to trochu komplikace).

A poslední neplechu dělají prvky, které ve stránce mohou skrolovat, ať je to třeba textarea nebo  innerhtml. Příčinou tohoto problému je to, že na Androidu jsou skrolovací lišty skryté a skroluje se přímo posouváním obsahu za pomocí prstu, kterým se posunuje po displeji. Problém je, když jsou takovéto obsahy do sebe zanořené. Tedy např. když se ve webové stránce (kterou lze skrolovat) nachází textarea s obsahem, s kterým lze ovněž skrolovat. Někdy se posune vnitřní obsah, někdy vnější. Opět mi přijde, že se tak děje náhodně. Takže se mi občas stává, že píšu dlouhý příspěvek, který se už celý nevejde do textarey a když se chci podívat, co jsem psal na začátku, tak mám smůlu, protože prostě hýbu celou stránkou na místo toho textu.

Ale i přes tuto kritiku jsem s webovým prohlížečem Dolphin Browser HD spokojen a myslím, že pro Androida dnes nic lepšího a použitelnějšího není.

... bude pokračovat ...

Textový editor, Systém, Správce souborů, Správce hesel, Filmy, Hudba, Obrázky a Knihy, Hry, Sdílení souborů, Navigace, 

6 komentářů:

  1. A další zkušenosti by nebyly;-)?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. Jednu poznámku k pozadí. Vygůglil jsem, že minimální rozlišení pro pozadí pro tento tablet je 960*854 bodů. Pokud takový obrázek uložíš do zařízení a otevřeš POP prohlížečem obrázků a z menu vybereš Set wallpaper, nabídne Ti nesmyslně malé okénko. To musíš "vytahat za uši" přes celý obrázek a když to uložíš, bude obrázek v perfektní kvalitě. Petr

    OdpovědětVymazat
  3. Nevíš jak zprovoznit diakritiku na hurnim řádku externí klávesnice pro galaxy tab.
    Díky
    Tom

    OdpovědětVymazat
  4. Co jsem to studoval, tak to většina externích klávesnic (její ovladače) nepodporují. Proto jsem si nakonec žádnou externí klávesnici nepořídil. I když mám pocit, že jsem narazil na jednu, která podporu češtiny měla.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj. No pokud mas CESKOU distribuci toho tabletu, tak klavesnice funguje v pohode. Pozna se to tak, ze v Nastaveni- Mistni nastaveni a text- Klavesnice Samsung- MUSI mit CESTINU. Pokud mas jen asi 7 jazyku, je tablet asi z Nemecka a NIKDY tu klavesnici nedonutis psat cesky... ;o(

    OdpovědětVymazat
  6. Mám českou distribuci. Nezkoušel jsem to, nicméně na web-obchodech k těm klávesnicím neuvádějí nic, nebo píší, že češtinu nepodporují. Tak nevím.

    OdpovědětVymazat