18. 8. 2010

PS3, Move a 3D

Vývoj v oblasti hardware přináší do herní scény svěží vítr inovací. Tento svěží vítr zachytila i Sony a uživatelům PS3 se blýská na lepší časy, protože se jich týkají hned dvě inovace. První se týká ovládání v podání pohybového ovladače Move a druhá v zobrazení v podobě podpory 3D obrazu.


Myslím si, že ovládání má velký vliv na charakter hry, viz rozdíly ve hrách pro gmepad versus klávesnice a myš. A tak se máme na co těšit, potože pohybový ovladač Move je velká změna v ovládání, které sebou přinese nové originální hry. To ostatně dává tušit konkurenčn konzole Wii a její pohybový ovladač WiimoteTato konzole je přes svou technickou zaostalost velmi úspěšná právě díky hrám co nabízí. Možnosti Move budou pravděpodobně větší, protože podle všeho je Move technicky pokročilejší. Například co se týče přesnosti snímání pohybu, než Wiimote. A to by se mělo odrazit také ve hrách. Opět mohu poukázat na hru Red Steel 2 (šerm s mečem ovládaný pomocí pohybového ovladače) pro Wii, kterou podle jejich tvůrců nemělo smysl dělat, dokud neexistoval MotionPlus (doplněk WiiMote, jenž zpřesňuje jeho snímání pohybu). Nemůžu se dočkat, až si na PS3 pořádně zašermuju v něčem jako je Demon's Souls.

Už teď je jasné, že Move usnadní míření. Je otázka, zda bude stejně snadné (rychlé a přesné) jako myš u PC, ale rozhodně lepší než na gamepadu. Tím se odstraní nebo aspoň částečně eliminuje jedna z největších slabin konzolí. Hry ve kterých je potřeba rychle a přesně mířit nebo na něco ukázat (FPS, RTS) by se s Move měly dát hrát lépe. Zvláště v případě multiplayeru by to mohla být výhoda, která by mohla mnoho hráčů motivovat ke koupi Move. Přitom cílem Move není primárně usnadnit míření, to je jen takový vedlejší efekt. Primárním cílem Move je podle mého snímat pohyby přesně  rukou a přinést na PS3 pohybové hry, kde se toho dá dobře využít. Každý si asi umí představit sportovní hry jako tenis a golf nebo RPG hry s mečem či kouzelnou hůlkou.

Dojmy jednoho hráče, který už měl možnost si Move vyzkoušet jsou pozitivní a v tomto duchu. I když tvrdí, že myši se to nevyrovná. Ale co si budeme povídat, s myší trénujeme každodeně už spoustu let, uvidíme co udělá pár let tréningu s Move :-).Možná že s Move nebude míření tak snadné jako s myší, ale rozhodně bude autentičtější a reálnější, zvláště při použití různých nástavců.

3D obraz je už dokonce technicky k dispozici, horší je to s nabídkou3D her a především cenovou dostupností 3D televizorů. Tady si na běžné rozšíření asi ještě pár let počkáme, doufejme že toto obtížné období 3D ve hrách nějak přeživoří. Sony si myslí, že v roce 2014 už bude mít polovina vyráběných televizí 3D. Tak uvidíme.


Seznam zajímavých her s podporou Move:

Hra vydáníMove3D
Sports Champions 09/2010VýhradněNe
Heavy Rain (patch) 09/2010AnoNe
R.U.S.E 09/2010AnoNe
MAG (patch) 08/2010AnoNe
Resident Evil 5 (patch) 09/2010AnoNe

Seznam zajímavých her s podporou Move, na které se můžeme těšit:

Hra vydáníMove3D
LOTR: Aragon's Quest 10/2010AnoNe
Dead Space: Extraction 01/2011AN
Killzone 3 02/2011AnoAno
SOCOM 4 Q1/2011AnoNe
Sorcery Q2/2011AnoNe
inFamous 2 ??/2011AnoNe
Virtua Tennis 4 ??/2011AnoAno

===

Co všechno jsem se o Move dozvěděl

Technická stránka věci je nyní popsána v samostatném článku: http://spokojeny.blogspot.com/2010/10/ps3-move-technicky-pohled.html.

1 komentář:

  1. Už aby vyšla pro to pořádná hra, hned pak koupím

    mrpierc.byl.cz

    OdpovědětVymazat