26. 7. 2010

Jakou televizi?

Před nedávnem jsem se rozhodl pořídit si nový televizor. Při rozhodování jsem měl volné pole působnosti a prakticky žádné omezení, protože se jednalo o televizor v nové domácnosti, kde dosud žádný televizor nebyl (dokonce i zdroj TV signálu jsem si teprve vybíral). Obývák byl zařízený dočasně starým nábytkem na který se nemuselo hledět a ani finanční otázka mě nijak nenutila hledat to nejlevnější řešení.

Původně jsem měl ve všem jasno a neviděl v tom žádný problém. Jako samozřejmost jsem bral, že budu mít příjem pozemního digitálního vysílání a k tomu si pořídím nějaké slušné FULL HD LCD, nejspíš od Sony. Myslím že to je běžná volba většiny lidí. Nicméně nedal jsem na první dojem a provedl průzkum nabídky, parametrů a kvality. Můj skutečný výběr pak dopadl překvapivě úplně jinak.


Televizor jsem chtěl mít jako multifunkční zobrazovadlo, nejen na samotné televizní vysílání, ale i na hraní přes herní konzoli, pouštění filmů na dvd a blue ray a jako sekundární monitor pro notebook, hlavně na internet. Pořadí je dáno prioritou požadavků.


Nechtěl jsem šunt, hledal jsem kvalitu a dospěl ke zjištění, že moje požadavky jsou ve slušné kvalitě nesplnitelné, že toho chci moc najednou.

Na všech velkých FULL HD LCD totiž vypadá běžné televizní vysílání (SD signál) otřesně a to i když jsem se rozhodl pořídit si radši satelit na místo pozemního vysílání. Nejprve jsem podezříval prodejny televizí, že mají špatně nastavené televize nebo fakt mizerný signál. Byl jsem v mnoha prodejnách a shlédnul mnoho televizí, než jsem uvěřil, že tomu tak opravdu je. Začal jsem nad tím přemýšlet a vzal v úvahu tyto skutečnosti:

  • televizní vysílání v HD je u nás zatím vzácností a jeho dominace je stále otázkou vzdálenější budoucnosti
  • mám mraky DVD (také SD signál) a dlouho jich budu mít násobně víc než BD
  • SD signál vypadá pozorovatelně lépe na HD READYobrazovce (prokázaly slepé testy)
  • většina her na konzolích je také jen HD READY
  • u běžných velikostí televize (do 50") z běžné obývákové vzdálenosti (2,5+ m) není prakticky pozorovatelný rozdíl mezi HD READY a FULL HD obrazovkou

A dospěl k poznání, že v dnešní době je pro mě lepší si pořídit HD READY televizor, protože tento mi dnes poskytne lepší službu než FULL HD televizor.

Dva měsíce mi trvalo, než jsem dospěl k tomuto poznání. Má mysl se tomuto podvědomě vzpírala. Přemýšlel jsem, čím to může být a uvědomil si, že jsem podléhal mediální masáži, která nekompromisně tvrdí, že FULL HD je IN a všechno ostatní je OUT. A to jsem si myslel, že já takovým věcem nepodléhám, reklamu přece nesleduji a nevěřím ji. Ale ono stačí, že ji podléhají lidé kolem mě, i to je jedna z cest, jak ovlivnit obecné mínění a lidí jako jsem já.

Ostatně, svěřil jsem se se svým poznatkem na jednom fóru a dozvěděl se o sobě, že jsem blbec, že dnes nemá smysl kupovat nic jiného než FULL HD, která je o moc lepší a že se jen snažím omluvit si blbou koupi, abych ušetřil pár korun.

Volbou HD ready jsem se vzdal myšlenky televizoru jako sekundární obrazovky pro notebook, který sám má také HD READY rozlišení a tudíž by nemělo žádný přínos ho používat s televizí.

To mi umožnilo začít uvažovat i o plazmě, o které si myslím, že není vhodná na zobrazování statických obrazů, které počítač zpravidla produkuje. Nemohl jsem si nevšimnout, že SD televizní vysílání na plazmě vypadá lépe než na LCD. Po zjištění, že má i menší lag a je vhodnější na hry bylo rozhodnuto. Pořídím si HD READY plazmu. To že jsou plazmy nejen obrazově kvalitnější, ale i levnější je už jen příjemný bonus.

Trochu jsem měl strach z vypalování, ale říkal jsem si, že si ji kupuju jen na pár let, než se stane běžným HD vysílání a pak že si koupím HD televizor. Dnes po několika měsících mohu říct, že jsem ani jednou nepozoroval problém s vypalováním a to mi občas na obrazovce visí statický obraz z konzole, když odejdu a zapomenu, že ji mám puštěnou.

V obchodě mi radili, ať první týden nebo dva nechám na televizoru stažený jas a kontrast asi na třetinu, než se obrazovka "zajede". Že je pak méně náchylná k vypalování. To jsem poctivě dodržel a možná i díky tomu těmito problémy netrpím. A nebo to byl problém u starších generací plazem, a dnes se už není čeho obávat, těžko říct.

Dlouho jsem také rozvažoval, zda mám dát televizor na stolek nebo na zeď. Chtěl jsem spíš na zeď, protože jsem se bál, že ze stolku by ji hned strhnul můj ani ne roční syn. Zrovna se učí stavět a chodit a rád se opírá o nábytek. A také jsem chtěl funkci snadného natáčení, aby bylo možno televizi sledovat z pohovky i kuchyně. Na druhou stranu se mi ale nelíbila obtížná instalace a problémy při případné změně umístění televizoru.

Nakonec zvítězilo něco mezi tím. To když jsem v jednom obchodě uviděl stolek s ramenem určeným pro zavěšení televizoru a s možností rameno snadno natáčet. Ideální řešení, takto umístěná televize je stabilní, dá se snadno přesunout, natočit i výškově nastavit. Na internetu se dají objednat stolky s ramenem, které vypadají luxusně a mají i prostory pro vedení kabeláže, prostě paráda.

Když to zrekapituluji, tak od představy FULL HD LCD na zdi a s pozemním vysíláním jsem dospěl k HD READY plazmě na stolku a se satelitem. Cenově to vyjde na stejno. Sice jsem na televizi ušetřil nějakých 15 kKč, ale dal jsem je do satelitu. Troufám si však tvrdit, že kvalitativně a svou spokojeností jsem získal mnohem víc.

Jestli mi něco na plazmě vadí, tak to, že obrazovka není matná, ale lesklá. U plazem to asi bohužel nejde jinak a jen se divím, že mnohé LCD televize se vzdávají této své (pro mě) jediné výhody a začínají mít také lesklou obrazovku. Ještě mám jeden drobný problém, hodně her je strašně tmavá a v tmavých scénách je špatně vidět, co se děje. Kompenzováno je to tím, že tyto hry mají v nastavení možnost nastavení jasu, kterým se to dá snadno napravit.

Technické vysvětlivky:

  • SD: Obraz s poměrem stran 4:3 s rozlišením 768x576 (analog) nebo 702x576 (digitální) bodů.
  • HD READY: Obraz s poměrem stran 16:9 s rozlišením 1280x720 bodů.
  • FULL HD: Obraz s poměrem stran 16:9 s rozlišením 1920x1080 bodů.
Kvalitní článek o televizních a video formátech je na http://videoproduce.cz/tv_zaklady.htm.

4 komentáře:

  1. Veľmi dobrý článok!
    Osobne mám doma TV Sony 40EX505 v kombinácii s digitálnym satelitom a Blu-ray prehrávačom.
    Výstup zo satelitu je len cez SCART zbernicu, čo pre je tento televízor málo. Postupom času ho chcem vymeniť za kartu Skylink, nakoľko tento TV má aj vstavaný DVB-S príjimač a šachtu pre dekodér a kartu priamo v TV.
    Blu-ray prehrávač má výbornú funkciu prevzorkovania DVDčka v SD do Full HD. Neveril som tomu celkom pred tým ako BRP kúpil. Po zapojený prehrávača cez HDMI k TV bo výsledok ohromujúci!! Neuveriteľný obraz a zvuk. Pustil som si Avatar (original DVD) a obraz bol neuveriteľný...
    Súhlasím s autorom článku, že pri výbere vhodného TV je dôležité zohľadniť hlavne kvalitu vstupného signálu, ktorý bude využívať. Ak bývate v činžáku s bežným rozvodom TV signálu je HD ready TV správnou voľbou.

    OdpovědětVymazat
  2. Až mě to překvapuje, ale prošel jsem před dvěma lety naprosto stejnými fázemi, jako autor článku. HD Ready plazmu si nemůžu vynachválit, podání barev mi pořád přijde přirozenější, než u většiny LCD v obchodech (ve stejné cenové třídě samozřejmě). Někde jsem četl, že do cca 50 tisíc bývají lepší plazmy, nad tuhle částku potom už LCD s LED podsvícením. Zatím se mi to potvrzuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Ja taktiez suhlasim, ALE mam jedno ALE. Pred rokom a pol som dospel k podobnemu zaveru + "finance shortage" :) a kupil 42" Plazmu Panasonic HD Ready. Obraz nadhera, farby krasne a pri dobrom signale, 1080p .mkv je aj obraz krasne ostry. A teraz to ALE. Cca 5 mesiacov do zadu u mna vznikla potreba na kupu druheho TV do inej izby, kde bude taktiez bezat TV a kedze TV je napojene na PC, tak aj kopa HD signalu ( hlavne .mkv ) vcetne hier v rozliseni, limitovanom iba TV. Padla volba samozrejme znova na plazmu ( LCD sa v danej cenovej mozu iba zakopat a po tichu zavidiet ), je to Samsung 50" Full HD. Nebudem sa rozpisovat ze obraz je v pripade 720 a 1080p signalu nadherny, ale ono clovece div sa, tak aj klasicke TV vysielanie je na tej plazme ozaj dobre. Plazma krasne "retusuje" a kamufluje nedostatky SD obrazu. No proste prave to, co LCD nedokaze. Na zaklade toho, ze mam ten isty zdroj signalu a 2 rozne TV ( Full HD a HD ready ), tak mozem potvrdit nasledovne. U Plazma TV az tak velmi nehraje rolu ci je obrazovka Full HD, alebo HD ready. Plazma sama o sebe svojimy vlastnostami "vyhladi" SD TV vysielanie a zakrije nedostatky. Na druhu stranu LCD Full HD ich prave zvyrazni. Takze moje ALE a zaver by v dnesnej dobe bol nasledovny. Kupit urcite Plazmu, ale vobec sa neobmadzovat iba s HD ready. Dnesne plazmy aj vo full HD su schopne SD obraz pekne vyhladit a clovek si zaroven moze vychutnat ozajstne full HD ak je potreba. Ono u bezneho uzivatela to asi nieje casto, ale kazdy z nas vie, ze aj ked iba raz za mesiac sa ta moznost naskytne, tak je super tu moznost mat :)))))). Stano

    OdpovědětVymazat
  4. Jaký je rozdíl u plazmové televize když má/nemá full HD. Myslel jsem, že FULL HD je již samozřejmost.

    OdpovědětVymazat