5. 11. 2015

PS4

Konečně jsem si pořídil PS4. Těšil jsem se na ní dva roky, ale stále se mi nezdála hodná koupě, přestože jsem si na ni průběžně kupoval hry a spoustu dalších dostal zdarma v rámci PS Plus nebo je získal v rámci Cross Buy s PS Vita nebo PS3 verzí.

Koupi PS4 jsem oddolával, ač už jsem měl na účtu přes 60 her pro PS4, mezi jinýmy Bloodborne, Wolfenstain New Order, Dragon Age Inquisition, Metro Redux, Driveclub, Styx, Magicka 2, inFamous Second Son i First Light, Helldivers, Ground Zeroes, Injustice, The Last of Us a řadu dalších. Až teď s novou verzí PS4 (1216B), která je matná, tiší, má menší spotřebu, 1TB disk a s novým firmware, který konečně podporuje DLNA, jsem se rozhoupal ke koupi. A pomohlo, že s novou verzí PS4 se objevila i bohatá a lákavá nabídka různých bundlů.



Já si nakonec vybral bundl s AC Syndicate + Watch Dogs + Uncharted Collection. To celé ze krásných 10790 Kč a k tomu jsem si přikoupil druhý DualShock 4, protože bez dvou gamepadů to na konzoli jednoduše nejde. Na kameru jsem se nakonec vykašlal, její využití mi po dvou letech přijde tristní.


Ráno začalo hezky, cinkla mi SMS, že mám na poště balík, tak jsem si pro něj skočil. Pak mi cinkl mail, že mám na poště balík, měl jsem radost, že jsem dostal i druhou PS4, ale pošta by mi ji určitě už nechtěla dát, lakomci, tak jsem tam znovu nešel.

Po rozbalené jsem s překvapením zjistil, že všechny bundlované hry jsou v češtině. To jsem vážně nečekal. PS4 je krásná a fyzickými rozměry je hezky kompatibilní s PS3, postavil jsem je na sebe, PS4 ve spod, vypadá to docela hezky.

Zprovoznění PS4 bylo bez problémů, akorát otravuje a zdržuje se stahováním a aktualizací firmware. Po té jsem se jal stahovat několik her z PS Store, Bloodborne samozřejmě jako první. Potěšující je rychlost PS Store a hlavně automatické stahování na pozadí. Naopak mě překvapilo a zklamalo, že se stahuje několik her současně, místo jedna za druhou, jak to bylo na PS3. Takže jsem musel všechny ostatní pauznout, páč na stažení těch cca 500 GB přes ADSL od O2 bych se docela načekal. Nakonec jsem začal radši stahovat data přes mobil a LTE, které mám několikanásobně rychlejší. Ale když jsem šel z domu, zase jsem wifi PS4 přehodil na to domácí ADSL. PS4 tohle přežila bez ztráty kytičky a s klidem angličana pokračovala dál ve stahování.

V poledne jsem si šel nechat k zubaři vytrhnout osmičku. To mě dostalo do té správné bolestivě krvavé nálady na Bloodborne, která se mezitím stáhnula. Tedy nestáhnula, ale už šla hrát. Tohle má Sony hezky vychytané. Stahování je rozděleno na dva balíky, aplikaci a data. Aplikace měla nějakých 7 GB a data mají kolem 30 GB. Už po stažení těch 7 GB šlo hru spustit a hrát, byť s omezením na offline. A třeba TLOU se při zahájení stahování ptal, zda chci jako první hrát singl nebo multiplayer.

Bloodborne jsem hrál dlouho, několik hodin a vůbec mu nevadilo, že se ještě nestáhla data, která čekala na stažení ve frontě mezi ostatními hrami. Za tohle Sony chválím.

To samé funguje i s BD. Ještě než jsem šel k zubaři, rozhodl jsem se zkusit Watch Dogs, než se něco stáhne. Hra se z BD instaluje na disk a trvá to poměrně dlouho (hádám že 10 až 20 minut), což ale nevadí, protože se tak děje na pozadí bez zpomalování konzole a spustit a hrát to jde brzy po zahájení instalace. Tohle je opravdu velmi šikovné a ocení to všichni, kdo vybalí konzoli a chtějí co nejdřív vyzkoušet PS4 a začít hrát.

Kromě hraní jsem zkoušel, co PS4 umí. Třeba stahování v úsporném rest modu, kdy je hlavní procesor vypnutý a konzoli řídí pomocný procesor. Funguje to, byť jsem neměřil spotřebu, ale jednou ji změřím.

Také jsem musel vyzkoušet dělání snímků a videí během hraní. Screenshoty mě až tak nenadchly, protože po stisknutí tlačítka share naskočí obrazovka která skryje dění na obrazovce a je nutno stisknout ještě trojúhelník, aby se screenshot uložil. Tady bych preferoval podporu dvojkliku na share, který by snímek udělal a uložil bez přerušení a pauznutí hry (bloodborne se nepauzne a klidně vás někdo v té době zmydlí).

Videa mě nadchly, sice to funguje stejně jako screenshoty, jen se mačká čtverec místo trojúhelníku, ale kupodivu je to úplně stejně rychlé jako uložení screenshotu, trvá to mžik po stisknutí čtverce. A to se takto klidně uloží obrovské a dlouhatánské video. To nejdelší co jsem uložil mělo něco přes 12 minut a mělo téměř 1 GB, což ještě není limit, na ten jsem nenarazil. Až se mi na mysl krade kacířská myšlenka, že je to zbytečně příliš mnoho. Necítím potřebu dělat ukázky delší než minutu.  Ale tak co, oříznout to jde vždycky. A možná že budu někdy chtít zaznamenat celý souboj s bosem v Bloodborne a na to by mi minuta nestačila.



Video se ukládá v 720p a nabízí se nahrát i přímo na YouTube, ale vzhledem k těm délkám mi to přijde zbytečné. Předpokládám že to budu chtít pokaždé oříznout jen na zajímavý úsek a teprve ten někam nahrát. Video (a screenshoty) lze zkopírovat i na USB, ale trvá to překvapivě dlouho. CCa 1,5 GB dat trvalo kolem 20 minut. To je příliš mnoho, ale zkoušel jsem to s nějakou starou 4 GB fleškou, možná za to může ona, zkusím ještě nějakou modernější s podporou USB 3.

Další co jsem zkoušel je vzdálené hraní. Zkoušel jsem ho jak na tablet Xperia Z3, tak na PS Vitu. Vzdálené hraní na tabletu mě zklamalo. Je to zpožděné, laguje to, obraz se občas rozpadá na kostičky, zvuk dělá oproti TV (kde hra běží paralelně) echo. Možná to bylo přetíženou WiFi, protože se zároveň stahovaly hry a kdo ví, co ještě dělala manželka, otestuji to někdy ještě jednou za klidnějších podmínek, ale už teď lze říct, že to rozhodně nefunguje za každých okolností.

Oproti tomu na PS Vitě to bylo za stejných podmínek úžasné, krásný obraz, žádné pozorovatelné ani slyšitelné zpoždění, prostě paráda. Asi je to tím, že PS4 u PSV a PS TV podporuje direct režim, kdy se zařízením komunikuje přímo a nikoliv přes router/switch/AP (u mě docela kvalitní a rychlý ASUS RT-N56U). Problém PS Vity je v omezeném ovládání, protože nemá L2/R2 a bez toho je Bloodborne na Vitě prakticky nehratelný, přestože to jinak vypadá skvěle. Řešením je proto PS TV, která tím dostává smysl. PS TV má stejné vnitřnosti jako PSV, ale ovládá se stejným gamepadem jako PS4, takže nebude mít žádné problémy s ovládáním. Navíc PS TV podporuje na rozdíl od Vity i mnohem rychlejší ethernet, samá pozitiva.

Takže pokud někdo uvažuje o vzdáleném hraní, tak myslím že to v praxi lze realizovat dobře, ale chce to PS TV. Myšlenku na streamování přes tablet připojený k TV jsem opustil. Technicky to sice možné je, ale kvalita bude asi bídná nebo přinejmenším nezaručená. Vzdálené hraní přes Vitu si umím představit u her, kde nebude vadit simulace L2/R2 na dotykovém displeji, buď jednoduších, nebo neakčních nebo u her se speciálně upraveným ovládáním pro tento případ. Takovou hrou má být např. Fallout 4. Do postele nebo do vany paráda, byť to nebude tak univerzální jako přes PS TV.

Po prvním jednodenním seznámení jsem z PS4 spíš nadšený, než zklamaný. Hry které jsem viděl (Bloodborne, Watch Dogs, Helldivers a Magicka 2) jsou OK a nemám proti nim nejmenší výhrady. Konzole je kvalitní, tichá, funguje jak má. Systém je docela promyšlený, průběžné nahrávání videí nebo hraní během stahování/instalování jsou skvělé vlastnosti, mé očekávání silně překonal i remote play na PS Vitě, potěšil mě rychlý PS Store. A jsem rád i za Library složku, která alespoň částečně řeší neergonomický download list na PS Store.

Největší zklamání je tak nepovedený remote play přes Xperia Z3 tablet. Zaskočilo mě ipomalé kopírování souborů na USB. A nakonec mi vadí absence uživatelských adresářů v uživatelském rozhraní, do kterých by si šlo třídit hry. To první bych ještě oželel, existuje alternativní řešení, ale druhá a třetí věc jsou překážky, které mi brání PS4 nazvat dokonalou.

2 komentáře:

  1. Pokud chcete uložit snímek obrazovky bez zobrazení nabídky
    Stiskněte a podržte tlačítko SHARE po dobu alespoň jedné sekundy. Snímek obrazovky se uloží a v levém horním rohu obrazovky se zobrazí (finished) (dokončeno).

    ....

    Není zač...

    OdpovědětVymazat