12. 8. 2011

Steam a ti ostatní

Když jsem si pořídil PayPal, začal jsem se samozřejmě zajímat o digitální distribuci her. To je vcelku šikovná záležitost, protože umožňuje prakticky ihned zaplatit přes internet, stáhnout hru a hned si ji zahrát. Další výhodou oproti tradičně šířeným hrám jsou velké krátkodobé slevy, které se čas od času oběvují u digitálně šířených her. Porozhlédl jsem se proto po internetu, kdo a jak šíří přes internet komerční hry. Asi nejprofláklajším systémem pro digitální distribuci her je Steam, ale není jediný a pro mnohé nebude ani nejlepší.

V tuto chvíli vím o službách: Steam, GOG, GamersGate, Impulse DrivenGreenman GamingClick2Play, DotEmu, Direct2Drive, GetGames a Desura. Zajímal jsem se např. o hru Frozen Synapse a zjistil jsem, že Stam ji má za 11,49€, GamersGate za 9,2€, Impulse za 418,85 Kč a GetGames s Desura za 22,99€. Na ostatních není k dispozici. Přitom Steam ji měl ještě včera za 22,99€. Tady je vidět, že slevy dělají opravdu hodně a vyplatí se podívat, kde kolik zajímavá hra stojí. Ale nejen cenou je živ člověk.

Steam

Steam je asi nejznámější americká služba nejen pro digitální distribuci her a budu ho používat jako etlon pro srovnání s ostatními systémy.

Steam není nějaký obyčejný webový obchod. Naopak, je to velká služba, která se snaží hráčům a hrám přinášet různé benefity typu automatické aktualizace her, chat mezi hráči a další komunitní funkce, achievementy a podobně. Některé hry jsou pro Steam speciálně upraveny. Přináší tedy do Windows obdobu toho, co služby PSN na PS3 nebo XBox Live na XBox360.

Odvrácenou stranou mince je realizace Steamu formou klienta, tedy aplikace, která běží ve Windows neustále na pozadí. Jsou k dispozici statistiky, kolik hráčů hraje právě jakou hru, což může být zajímavé, ale také to znamená, že jsou hráči Steamem šmírováni. A to je věc, která se rozhodně nemusí každému líbit. Stejně jako to, že Steam ma kontrolu kde kdo a co hraje a může do toho zasahovat.

Viz poslední kauzy regional locku hry Deus Ex 3, kdy vám Steam zabrání hrát anglickou krabicovku mimo Anglii (update, po protestech byl u Deus Ex regionální zámek zrušen, ale ta možnost tu je pořád je) a nebo případ hry From Dust, kdy tato hra pro jednoho hráče se při každém spuštění online ověřuje a bez připojení k internetu ji nelze hrát a to i když je Steam v off line módu.

Prostě a jednoduše, hráč je u her zakoupených přes Steam trvale závislý na Steamu a někdy je na něm závislý i když koupí krabicovku. Přitom ho při hraní Steam šmíruje, odesílá o něm do systému informace a někdy mu i do hraní zasahuje a v hraní ho omezuje. Taková kontrola nad hráčem nemusí být každému po chuti  a do budoucna může být tento systém velmi zneužitelný.

Steam má i další nevýhody. Například při instalaci hry není možno zvolit, kam se má hra nainstalovat. Všechny hry se automaticky instalují do Steam adresářové struktury. Já mám dva hardisky, rychlejší menší a pomalejší větší. Hry jsem zvyklý instalovat na ten větší, ale Steam mi je dává na ten menší, systémový, kde mi dochází místo a tak mohu mít zároveň nainstalováno jen pár her a ne všechny, jak jsem zvyklý.

Ceny her jsou na Steamu v Eurech, ale velmi často se používá nevýhodný přepočet 1€ = 1$, přestože reálně 1€ je zhruba 25 Kč a 1$ je zhruba 17Kč. A tak čeští hráči platí za hry daleko víc, než američtí hráči, kteří maji vyšší kupní sílu.

Výhodou Steamu je, že je v češtině i když popisky her často lokalizovány nejsou.

Pro někoho může být i výhodou podpora platformy Mac a pokus o jakési propojení s PSN na PS3, zatím ale jen v rámci hry Portal 2.


GamersGate

Švédský webovy obchod (v angličtině pochopitelně) s bohatou nabídkou her. Místo samotné hry se stahuje instalační klient. To je exe program, který má kolem 200 KB a který hru stáhne a nainstaluje. Pokud nepovolíte smazat instalační data, můžete hru instalovat opakovaně bez opětovného stahování. To je velmi výhodné, protože dál už nejste na tomto obchodu závislí. Nainstalovaná hra je standardní a nepotřebuje k chodu nic žádnou spuštěnou službu pozadí. Nikdo tedy nesleduje co, kde a jak hrajete a ani jinak vám do hraní nezasahuje.

Další výhodou proti Steamu je, že staženou hru lze nainstalovat na jakékoli místo podle vašeho výběru. Dokonce i na jakykoli počítač. Tedy i na jiný než na kterém byla hra stažena, ale je nutné mít připojení k internetu (ověřit).

Další výhodou GamersGate je zhruba 3x větší výběr her (1100 vs 3000, otázka je, jak jsou tato čísla aktuální, nicméně tyto údaje o sobě služby uvádí). Ale nedá se tvrdit, že Steam hry jsou podmnožinou her z GamersGate. Občas se na Steamu najde hra, ktera na GamersGate není. Naopak je to ale mnohem častější případ.

Výhodou GamersGate je vyšší počet slev (momentálně zhruba 20 na Steamu a přes 300 na GamersGate) a v mnoha případech i nižší základní ceny řady her oproti Steamu. Například jsem narazil na to, že Disciples II Gold je na Steamu za 8,99€ a na GamersGate za 2,98€ a to je už významný rozdíl. Ale někdy je to i naopak, a hra je levnější na Steamu. Takže se vyplatí porozhlédnout po cenách.

K cenové výhodnosti her na GamersGate přispívá i to, že s každou koupí hry dostává hráč tzv. Blue coins, virtuální měnu v hodnotě 5 % kupované hry. Za ty si pak může kupovat další hry a dá se to tedy považovat za permanentní 5% slevu všech her pro hráče, kteří nakupují často a hodně. Blue Coins dostáváte i za budování komunitního obsahu, tedy hodnocení zakoupených her, psaní recenzí nebo za užitečné rady ve fóru.

Líbí se mi jemné rozdělení žánrů, třeba strategie se dělí na: Turn-based Strategy, Real-time Strategy,  Grand Strategy, History a Tower Defense. Mám rád tahové strategie, kterých je málo a tady se mi dobře hledají.

Stejně jako na Steamu, dají se i zde najít hry pro Mac. Za jenu cenu hry získáte obě verze pokud existují. Přechod na Maca z PC je tak usnadněn.

Nevýhodou GamersGate je nulová lokalizace do češtiny a prakticky žádná podpora češtiny u her, v nabídce jsou jen anglické verze. V tomhle směru má Steam lepší nabídku a podporu pro různé jazyky včetně češtiny.

Další nevýhodou GamersGate je, že některé hry obsahují DRM, třeba i SecuROM. Naštěstí tato informace je u každé hry jasně uvedena a tak nikomu nic nebrání kupovat jenom DRM free hry. V katalogu her je na ně dokonce připraven filtr.

GOG - Good Old Games

Polský webový obchod, která se zaměřuje, jak plyne z názvu, na staré dobré hry.

Tomu je poplatná i nabídka čítající zhruba 300 her a prakticky všechno to jsou staré věci. Novinkou je akorát Zaklínač 2, který se tam objevil zřejmě pro to, že vlastníkem webu je CD Projekt, který stojí i za touto hrou.

Web se chlubí tím, že všechny hry jsou DRM Free a za stejnou ceny pro všechny hráče bez ohledu na jejich lokalitu. Tady žádné dvojí veny pro americké a evropské hráče. Web uvádí, že všechny hry jsou kompatibilní s Windows XP a Windows Vista. S Windows 7 tedy asi mohou být problémy.

Ceny jsou uvedeny v $ a nedochází tak ke zlodějskému přepočtu na € v poměru 1:1.

Web bohužel nenabízí žádnou hru kterou bych chtěl a ještě ji neměl, takže nemám osobní zkušenosti s nákupem. A vzhledem k jeho zaměření se to asi jen tak hned nezmění.

Impulse - aneb digitální GameStop

Distribuční službu Impulse vytvořila v roce 2008 společnost Stardok, která mimo jiné stojí za hrami Galactic Civilizations nebo Elemental: War of Magic. Letos, v roce 2011, ji ale prodala slavné firmě GameStop, což je jeden z nejvýznamnějších maloobchodní prodejců her, vlastnící stovky obchodů her po celém světě.

Na první pohled je na webu této služby zajímavé to, že hry u nás nabízí v českých korunách. A když se podíváte na dolarové ceny, zjistíte, že se nepoužívá přepočet 1$ = 1€ = 25Kč, ale zhruba 1$ = 17Kč, což je realitě mnohem bližší a tuto službu činí mnohem zajímavější. Například hra From Dust je bez slevy na Impulse nabízena za 256,59 Kč (zhruba 15$) kdežto na Steamu za 14,99€ (zhruba 375 Kč). To znamená, že na Steamu budou hry většinou permanentně o 45 % dražší oproti Impulse.

Zní to příliš dokonale na to, aby to mohla být pravda. Ano, záludný háček se skrývá v tom, že  část nabídky je označena "is not available in your region" a to včetně toho From Dust. Jedná se o zhruba 20 % her, ale mnohdy těch nejžádanějších. Týká se to např. kompletní nabídky her od Activisionu, Bethesda, EA, 2K Games nebo Ubisoftu. Na druhou stranu s tím nemá problém THQ, Capcom, 1C, Epic Games a mnoho menších vydavatelů. Takže něco málo zajímavého se tam najít dá.

Drobnou nevýhodou je, že tato služba potřebuje klienta. Ale jen pro stažení a instalaci hry. Během hraní nemusí být v provozu a hry na něm nijak nezávisí. Bohužel instalační soubory her nezůstávají zachovány, takže hráč si hry po případném ukončení služby zakoupené hry už znovu nenainstaluje. Je to tedy někde na půl cesty mezi GaersGate a Steamem.

Další drobnou nevýhodou jsou nepřesně uvedené ceny. Alespoň při platbě přes PayPal. To proto, že primární ceny jsou v dolarech a přepočet na koruny je podle nějakého kurzu. Při platbě přes PayPal jsou požadovány dolary a PayPal si to na koruny přepočítá po svém, podle svého kurzu. Rozdíly jsou ale jen v korunách nic hrozného.

A poslední nevýhoda je, že po zakoupení hry jde objednávka někam na schválení a hra není k dispozici ihned. Píše se, že to trvá až jeden pracovní den. Má zkušenost je 1,5 hodiny, ale o víkendu popřípadě v noci to asi může být mnohem horší.

Direct2Drive

Webový obchod, který patří americkému provozovateli GameFly. Přesto má kupodivu ceny v librách. Údajně se jedná o největšího konkurenta Steamu, ale pro mě je nepoužitelný, protože i při placení přes PayPal vyžaduje platební kartu, nestačí mít peníze na účtu PayPalu. Vyžaduje to pravděpodobně kvůli regionálně omezeným prodejům. Chtěl jsem si např. koupit Zaklínače 2 určeného pro celý svět kromě Austrálie a Nového Zélandu. Ale PayPal mi neumožnil zaplatit a vyžadoval po mě zadání informací o mé platební kartě. A já odmítam komukoli poskytovat informace o platební kartě. Takže smůla.

Greenman Gaming

Tuhle službu jsem objevil nedávno, tak jen stručné poznámky.
+ Široká nabídka her, které nejsou jinde
+ Ceny v dolarech, takže hry vychází levněji než jinde
+ Mnoho slev
+ Některé hry je možno koupit, zahrát si a zase prodat zpátky
+ Uživatelské rozhraní je v češtině
- Nemá RSS, takže se obtížně zjišťují změny (nové hry, nové slevy)
- Jen hrubé rozdělení žánrů

Click2Play

Tahle služba byla spuštěna 11.11.2011, a zatím má tragicky malou nabídku her. Výhodou by mělo být, že jedná se o českou službu zaměřenou na český trh. K dispozici je tedy podpora v češtině, nabízené hry jsou lokalizované do češtiny a ceny jsou v korunách. Uvidíme, jak se této službě bude dařit, zatím tam není moc co kupovat.

1 komentář:

  1. Největší výhodou Steamu jsou summer a winter sale, kdy během 10 dní jde do slev 90% titulů a slevy se blíží 75% (u některých packů klidně 80% a u indie packů k 95%).

    OdpovědětVymazat